Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Restaurangbiträde - Klassrum

Som restaurangbiträde plockar du fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. Du hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna som restaurangbiträde. Efter utbildningen kan du arbeta på restauranger, i kök på sjukhus, äldreomsorgen, förskola eller skola.

Planerad start: Startar vanligtvis fyra gånger per år (augusti, oktober, januari, mars). Se alla datum för ansökan här.

Förkunskaper: Godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande.

Omfattning: 500 gymnasiepoäng, cirka 20 veckor. Har du redan betyg i ämnen som ingår i utbildningen påverkas utbildningens längd och poäng.

Upplägg: Utbildningen läses på heltid med viss del självstudier. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment. APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår och är en viktig del av utbildningen, du följer handledarens arbetstider som kan vara dagtid, kvällstid och helg.

Kostnader: Litteratur och arbetskläder ca 1000 kr.

Övrigt: Arbetsmiljön i köket är varm, bullernivån kan vara hög och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.

Utbildningsanordnare: Yrkesakademin AB, Falun Främby.

Ämnen:

Ämne

Ämneskod

Poäng

Livsmedelshygien nivå 1

LIVS1000X

100

Livsmedel- och näringskunskap nivå 1

LIVM1000X

100

Matlagning nivå 1

MATG1000X

100

Matlagning nivå 2

MATG2000X

100

Service och bemötande nivå 1

SERV1000X

100

Poäng totalt

 

500

 

Information från Arbetsförmedlingen

Hos Arbetsförmedlingen kan du läsa mer om yrket, möjligheter till jobb, lön med mera.

Information om Restaurangbiträde Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2025-10-24