Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Två glada barn som sitter i grönska

Bildriktlinjer

ALT-texter är ett måste

Alternativtext (ALT-text) är en text som skrivs in i bildens egenskaper (i redigeringsläge på webbpubliceringsverktyget). Det är en text som visas eller läses upp av särskilda verktyg om bilden inte visas eller inte kan ses av synskadade. Du måste alltid fylla i en sån text.

Så lägger du in ALT-text: Sitevisionmanualen – Fliken "Texter".

GDPR och upphovsrätt

Om du har tagit en bild, eller har personuppgifter till någon får du endast publicera det om de gett dig tillstånd (personen eller målsmans tillstånd). Samma sak gäller om du får tag på material som tillhör någon annan, som text och bild. Du får bara använda det om upphovsmannen gett tillstånd.

Tänk också på att bilder som köpts in från fotograf eller bildbyråer (som är godkännde att använda) behöver extra godkännande om bilden ska användas till ett känsligt ämne.

För dig som ska använda egna bilder

Avtal till modeller

Om du tagit en bild där det går att känna igen personen på bilden behöver hen skriva på avtalet Samtycke till publicering och lagring av bilderPDF. Många barn/målsmän inom skolan har redan skrivit på ett sådant avtal.

Avtal till dig som fotograf

Du som är fotograf inom kommunen behöver skriva på ett avtal att kommunen får använda dina bilderPDF.

Du behöver bara skriva på avtalet en gång så gäller det tills vidare för alla bilder du låter kommunen använda. Skicka in båda exemplaren med internposten till Lars-Gunnar Svärd på IT-kontoret.

Bildens kvalitet och storlek

  • Sidbilder (bilder högst upp på sidan) ska vara 922x395 pixlar. Ingen annan storlek är tillåten. Fråga din ämnesansvarige om du behöver hjälp med detta.
  • ALT-text är ett måste! Du får varken skippa eller slarva med alt-texten, det är en av de viktigaste delarna för att ha en tillgänglig webb vilket är ett lagkrav för alla kommunala webbplatser.
  • Bildens kvalitet är viktig, den får inte vara suddig, pixlig eller för mörk!
  • Om du ska fota själv gå nära, ha bra skärpa på  huvudmotivet, se upp med vad som finns i bakgrunden.
  • Människor vinner mot byggnader! En livlig bild ger besökaren både en bra känsla av kommunen och vår webbsida. Så välj bort bilder på endast byggnader, eller se till att få med rörelse framför den.

    Det här är för att vi ska förstärka känslan av att vi är en kommun i ständig rörelse och en kommun full av liv. Människorna på bild ska vara livliga och platserna de vistas i ska vara levande. Det betyder inte att alla alltid måste hoppa på en bild, men det ska hända något på den, inte bara vara statiskt.

Illustationer

  • Illustrationer får användas i brödtext som komplement/hjälp att förstå innehållet men ska då alltid ha en tydlig förklaring kopplad till sig (för de som inte kan se eller ser dåligt).
  • Om illustrationen innehåller text så måste du skriva ut det som står i den även under den, eftersom den texten i illustrationen inte läses upp av uppläsningshjälpmedel.


Sidan uppdaterad 2020-12-17