Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

2.2.2 Versioner

Varför versioner?

Säsongsbaserat

Versioner är ett smidigt sätt att arbeta med utformning av nytt eller förändrat innehåll på en sida. Du kan till exempel skapa en sommar och en vinterversion av en sida som visar olika bilder och text beroende på säsong.

Om något blir fel

Versioner ger dig även möjlighet att återgå till en sidas tidigare utseende och innehåll, om du vill ångra en omfattande en ändring.

Antal versioner

Det finns två typer av versioner:

  • Sparade versioner
  • Tidigare publicerade versioner

Du kan välja att titta på en version av sidan för att avgöra om du vill fortsätta jobba med just den versionen eller återta en äldre version och publicera den som ersättning av den nuvarande arbetsversionen.

När du väljer Versioner visas en ny vy till höger i innehållsytan:

Tidigare publicerade versioner

Här ser du en lista över tidigare publicerade versioner. När du markerar en tidigare version i listan så visas versionen i mittenspalten och du kan se ett blått band överst som visar vilket datum versionen är ifrån. Du kan välja att återta versionen. Du kan också klicka på Visa för att se de metadatavärden som hör ihop med versionen. Eftersom metadata är versionerat följer eventuella förändringar av metadatavärden med den version du väljer.


Skärmdump

Sparade versioner

Högst upp till höger är det en meny där du kan du byta från Tidigare publicerade versioner till Sparade versioner.

Här visas alltid Senast publicerad version. Det är den senaste publicerade versionen som finns tillgänglig.


Skärmdump

Spara din egen version

Utöver den versionen kan du aktivt spara egna versioner och ge dem ett namn genom att välja Redigera och sedan Spara version.

Skärmdump

Steg för steg instruktion

  1. För att titta på en version klickar du på ikonen Visa och väljer sedan alternativet Versioner. I listan till höger väljer du den version du vill öppna.
  2. Versionen visas i redigeringsytan. Längst upp visas en blå informationslist där du kan se information om vilken version du öppnat, samt datum och klockslag för när den sparades.
  3. Längst till höger i den blå informationslisten kan du välja vad du vill göra med den version du öppnat.

    Välj Avbryt för att återgå till arbetsversionen av sidan.
    Välj Ta bort för att radera versionen (gäller enbart egna sparad versioner - du kan inte ta bort en tidigare publicerad version).
    Välj Återta för att öppna versionen i redigeringsläget och jobba med den för att sedan eventuellt publicera den.
Sidan uppdaterad 2020-10-19