Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

2.4.1.3 Redigera bild

Du kan göra enklare redigering av en bild direkt i verktyget. Markera bilden och för muspekaren över bildens förhandsvisning. Klicka på pennikonen som då blir synlig Redigera bild.

Skärmdump

Originalbilden påverkas inte av din redigering, utan alla förändringar sker på en kopia av originalbilden. Dina förändringar sparas först när du väljer att spara den redigerade versionen.

När du väljer Redigera bild öppnas en ny vy där du kan beskära, skala om bilden:

Skärmdump

Viktigt!

Funktionerna ”Färgsättning” och ”Filter” ska inte användas.

Beskär bild

För att beskära en bild enligt måtten för www.falun.selänk till annan webbplats (922 x 395 pixlar) behöver du fullfölja två steg:

Steg 1: När du är i redigeringsläge (klickat på penn-ikonen) välj ”Egen storlek” och rutan ”Normalsida (största bredd 922 px)”. Välj sedan ”Spara som ny bild”.

Skärmdump

En ny version av bilden skapas då i Arkivet till vänster (oftast markerad med siffran 2 före namnet på bilden).

Radera den första bilden så du inte blandar ihop dessa två. Du raderar bilden genom att högerklicka på den och välja ”Ta bort”.

Skärmdump

Steg 2: Ställ dig på den nya bilden och klicka på penn-ikonen igen (Redigera bild). När bilden öppnas för redigering, klicka på ikonen längst upp till vänster för att beskära markerat område på bilden.

Skärmdump

En kvadrat ritas ut i bilden som du kan storleksändra genom att dra i kanterna eller flytta markeringen i bilden. Dra ut markeringen så att den innehåller hela bilden.

Skriv sedan i ”395” i den rutan som är längst till höger som anger höjden för bilden. Välj ”Spara som ny bild”:

Skärmdump

Klart! Du har nu en bild med rätt mått för webbplatsen (vilket du ser på informationen om bilden). Ställ dig på bilden i Arkivet och klicka på ”Ok”:

Skärmdump
Sidan uppdaterad 2019-08-06