Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

2.4.2 Texter

På Bildmodulens vy "Texter" så måste du ange alternativtext (alt-text) för bilden. Du kan också ange en bildtext som visas under bilden, men det är inget som vi brukar använda på falun.se.

Skärmdump

Alternativtext (alt-text)

Alternativtext är en text som används om bilden inte visas eller om en funktionshindrad person använder hjälpmedel för att ta del av informationen. Du måste alltid fylla i en sådan text och du ska alltid ställa dig på ”Ange egen” när du skriver in detta.

Ange egen

Fyll i en alternativtext här som visas istället för bilden. Tänk på att fylla i en text som förmedlar någonting om det bilden föreställer. Detta ska vara kort, på cirka en mening och aldrig börja med ”Bild på...”.

Tänk dig att du har en person framför dig som du ska beskriva bilden på bussresenären för. Då säger du kanske ”Ung tjej som sitter på bussen och tittar ut genom fönstret.” och inte bara ”Tjej”.

Ung tjej som sitter på bussen och tittar ut genom fönstret.

ALT-texten är ett lagkrav!

Du får varken skippa eller slarva med alt-texten, det är en av de viktigaste delarna för att ha en tillgänglig webb vilket är ett lagkrav för alla kommunala webbplatser.

Mer om alternativ text: ALT-texter (anvandbart.se)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2020-12-09