Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

3.4.2 Visa "Filarkiv"

I Filarkiv kommer du åt alla filer som ligger i det centrala filarkivet, ett gemensamt arkiv som kan nås av samtliga användare. Här kan du lägga till nya, kategorisera och ta bort filer.

Det går även spara filer till ett specifikt arkiv kopplat till en särskild sida. Detta arkiv kallas Filer på sidan. Dessa filer kommer du inte åt från filarkivet, utan måste då utgå ifrån den sida som har filer i sitt lokala arkiv.

Skärmdump.
Skärmdump.

Klicka på bilden för att se den som stor.

Skillnaden mellan Filarkiv och Filer på sidan

Filarkiv

  • Gemensamt för alla i webborganisationen.
  • För att ta bort en fil får behöver man gå in i filarkivet och ta bort (man måste då kolla så att ingen annan användare har hunnit använda filen eller länkat till den).
  • Filarkivet når du exempelvis genom länkdialogen (när du länkar till bild) och via fildelningsmodulen.

Exempel på användning för Filarkiv:
När man kommer uppdatera filen på ett ställe. Använder man filarkivet och länkar till filen från flera ställen så behöver bara ändra filen en gång, och alla som länkar till den får rätt fil automatiskt.

Filer på sidan

  • Filer är kopplad till en specifik sida och kan bara användas av de som har behörighet på sidan.
  • Slänger du sidan slänger du således också filerna.
  • Filer på sidan når du exempelvis genom länkdialogen (när du länkar till en fil).
  • Kopierar du sidan kommer tyvärr inte filerna med eftersom de är kopplade enbart till originalsidan.

Exempel på användning för Fil på sidan:
Ibland har man filer som man inte vill att alla ska nå. Ligger de på Filer på sidan så är det mindre risk för att de sprids.

Så laddar du upp filer i filarkivet

För att ladda upp filer till filarkivet klickar du på ikonen Ladda upp. För att placera in filen i en mapp pekar du först ut mappen, och klickar därefter på Ladda upp. Det går också utmärkt att dra och släppa in filerna till mappen i efterhand.

Skärmdump.

Skapa mapp i filarkivet

För att skapa en mapp i filarkivet så ställer du dig där du vill ha in filen och klickar på Skapa ny. Ge mappen sitt namn och klicka på OK.

Skärmdump.

Flytta filer

För att flytta en fil som kanske hamnade i fel mapp så är det bara att dra och släppa filen till rätt plats. Släpp filen rakt på en mapp eller mellan två filer.

Ta bort filer

För att ta bort en fil, markera filen och högerklicka och välj "Ta bort".

Ändra aldrig utan att kolla först

Tänk också på att aldrig i filarkivet innan du kollat med berörda varför det ser ut som det gör. Det kan finnas en anledning till varför struktur/innehåll är på ett visst sätt i arkivet.

Behörighetsstyrd funktion

Observera att det krävs särskild behörighet för att kunna ladda upp/ta bort/flytta filer och skapa mappar i filarkivet.

 

Ska filen ligga i SiteVision?

Ibland kan det vara så att en fil inte ens ska ligga i SiteVision. Det är typen av fil som avgör var den ska ligga:

1. Informationsfiler

Informationsfiler (broschyrer, foldrar, instruktioner etc.) ska ligga i SiteVision, antingen på Filer på sidan eller i Filarkivet beroende på hur du vill att de ska synas.

2. Blanketter

Blanketter för t.ex. ansökningar till diverse tjänster ska läggas på Självserviceportalen. Ämnesansvariga ska då mejla IT-kontoret som gör detta åt er. När blanketten ligger på plats ska du länka till den på portalen från falun.se.

Det är viktigt att länken du lägger in på falun.se leder till den sida på Självserviceportalen där information om blanketten och länk till blanketten finns (alltså inte länka direkt till blanketten).

Sidan uppdaterad 2019-08-06