Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

3.5.3 Skapa ny struktursida

Strukturobjekt använder du för att exempelvis visa en eller flera sidor på flera olika ställen på webbplatsen på ett enkelt sätt. Ge struktursidan ett namn och peka ut källan (originalet).

Med dessa strukturer kan du plocka ihop en alternativ navigering genom att peka ut befintliga sidor med struktursidor och på så sätt bygga upp en hel delgren för utvalda sidor som exempelvis bara gäller studenter.

Samma publiceringsregler gäller för dessa sidor som för vanliga, det vill säga att namnet du ger sidorna visas i menyer och så vidare. Det går inte att redigera sidorna då de bara speglar en annan sida som ligger någon annanstans på webbplatsen.

Strukturobjekt som kan skapas

  • Struktursida - pekar ut en befintlig sida
  • Strukturlänk pekar ut en befintlig länk
  • Strukturmapp pekar ut en befintlig mapp

  Så skapar du ett stukturobjekt

  1. Klicka på Skapa ny för att skapa ett nytt strukturobjekt. Klicka sedan på pilen eller texten Skapa ny och en meny fälls ner där du väljer Strukturobjekt. Fyll i namn på strukturobjektet och klicka OK.

  2. Källa – välj vad du vill basera strukturobjektet på genom att klicka på den.


   

  Skärmdump.
  Skärmdump.

  Information

  Metadatavärden ärvs inte med från originalsidan automatiskt utan tanken är att struktursidan kan ha egna metadatavärden.

  Om du vill att strukturobjektet ska ärva källans metadatavärden kan du välja enligt följande:

  • Använd källans metadata: Hämtar alla metadatavärden från källan. Även metadatafält som i sin tur hämtar värden från system-värden omfattas med andra ord av detta. Innebär att du inte ens kan se fliken Metadata på struktursidan.
  • Använd information om skapad och ändrad från källan: Hämtar "Skapad datum", "Skapad av", "Senast ändrad datum" och "Senast ändrad av" från källan.
  • Använd information om språk och publicering från källan: Hämtar "Publiceringsdatum", "Publicerad av", "Senast publiceringsdatum", "Senast publicerad av" och "Språk" från källan.
  Skärmdump.

  Klicka på bilden för att se den som stor.

  3. Klicka OK och publicera. Strukturobjektet har nu skapats. En pilkon i nedre hörnet av sidikonen visas i navigatorn.

  Skärmdump.

  Vanliga undersidor kan inte skapas

  Observera att du under en struktursida bara kan lägga andra strukturmappar/-länkar/-sidor (alltså inte vanliga undersidor). Detta eftersom du när som helst kan ta bort en struktur.

  Bra att veta: Sökoptimering och struktursidor

  Sökmotorer gillar i regel inte duplicerat innehåll och sådan information ges lägre "sökpoäng" (hamnar längre ned i sökresultat). Om sidan dock via en så kallad ”canonical” aktivt berättar att innehållet är duplicerat och var originalet finns så bibehålls informationens "sökpoäng".

  SiteVision fixar problemet automatiskt

  SiteVision skriver automatiskt ut en canonical-tagg i sidans kod som berättar var originalinformationen (dvs "Källa" i bilden ovan) finns. Så du behöver inte oroa dig för att sida blir lägre rankad i sökträfflistor.

  Sidan uppdaterad 2019-08-06