Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

4.2 Skapa en nyhet

Det finns två olika sätt att skapa en nyhet. Läs om dessa nedan.

Behörighetsstyrd funktion

För att du ska kunna lägga till nyheter krävs särskild behörighet i webborganisationen.

Metod 1: Skapa ny artikel via "Skapa ny" i verktygslisten

  1. Markera arkivet där du vill ha in din nyhet och välj Skapa ny i sidolisten. Välj den nyhetsmall som ska användas och klicka OK.
  2. Fyll i Rubrik. Ingress , Innehåll och Bild. Det är viktigt att textmodulerna har just dessa namn för att nyhetsmodulen ska fungera. Tar du bort en modul och lägger dit en ny modul så måste du alltså byta namn på modulen.
  3. Publicera.
Skärmdump.

Metod 2: Skapa ny artikel via länk på nyhetssida

  1. Gå till den nyhetsarkivssida som du vill ha in nyheten.
  2. I visningsläge, klicka på länken Lägg till artikel så kommer en nyhet skapas i korrekt arkiv med den mall som finns inställd i nyhetsmodulen.
  3. Fyll i Rubrik. Ingress , Innehåll och Bild. Det är viktigt att textmodulerna har dessa namn för att nyhetsmodulen ska fungera. Tar du bort en modul och lägger dit en ny modul så måste du alltså byta namn på modulen.
Skärmdump.

Andra viktiga nyhetsrutiner och funktioner

Se till att rätt nyhet syns

När du gjort en nyhet, gör alltid en sökning på rubriken för att se att inga gamla nyheter kommer upp istället. Till exempel om du gör en nyhet om ”Sommarlovsaktivieter” – kolla så att det är årets aktiviteter som kommer upp.

Länka aldrig till en annan nyhet i en nyhet

Om du ska lägga till informationslänkar i nyheten, lägg då alltid till befintliga sidor. Skapa aldrig nya nyhetssidor för detta ändamål. Länka heller inte till gamla nyheter eftersom dessa innehåller information som kan ha ändrats.

Exempel:
Om du gör en nyhet om nåt som händer på Resecentrum, så måste det också finnas en länk till de statiska sidorna om Resecentrum – inte till en annan nyhet.

Dölj en nyhet från landningssida

Är en nyhet gammal och syns på landningssidan som att den vore ny? Du kan dölja den så att den ligger kvar i arkivet men inte syns i listan på en landningssidan.

Under sidans metadata finns raden "Bäst före datum (sluta visa i nyhetslistan på landningssidor)", klicka ur Ärv värde och skriv sedan i datum för när det ska slutas synas.

Skippa påminnelser om uppdatering av innehåll

För att slippa få påminnelser om att se över och uppdatera innehåll i nyheter (som endast gäller vanliga sidor), klicka ur ”Aktivera tidpunkt för påminnelse att se över innehållet” vid publicering.

Sidan uppdaterad 2019-08-06