Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Gör din sida tillgänglig

falun.se är till för alla

Funktionshinder ska inte hindra någon från att kunna läsa vår information. Vårt mål är att nå ut med information till alla. Genom att kommunens de riktlinjer som finns blir innehållet tillgängligt för en bred mottagargrupp inklusive personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Ett exempel är att det inte spela nån roll vilken enhet webbesökaren använder; mobiltelefon, surfplatta eller dator. När det gäller mobilen t.ex. så ska finnas plats att med fingret klicka på en länk på mobilen eller att talsyntesen (uppläsning) ska fungera. Därför är det mycket viktigt hur vi skapar sidor och innehåll.

Vad har du ansvar för?

Olika delar ligger på olika personers ansvar. Själva utvecklingen av webben sköts centralt tillsammans med Kommunikationskontoret, men andra delar som innehållet (texter, länkar etc) sköts av er ute i webborganisationen. Systemägare har sedan övergripande ansvar för hur sidorna på vår webb ser ut och att alla riktlinjer följs.

Så gör du rätt

Sitevision har en kontrollfunktion som kollar några viktiga tillgänglighetspunkter vid publicering men det finns delar som inte går att automatisera med teknik, och som du måste ha koll på själv.

Exempel på detta är

  1. Alltid ge rubriker rätt rubrikformat och aldrig använda fet text för detta
  2. Tänka på hur du namnger länkar.
  3. Ha en tydlig sida som användaren lätt kan ta till sig och läsa navigera på.
  4. Skriv ALT-text på bilder.

Lästips

Läs gärna på om tillgänglighet på webbriktlinjer.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Webbriktlinjer.se sköts av Myndighet för digital förvaltning och innehåller officiella riktlinjer för hur man bör arbeta med webbplatser i offentlig sektor

Sidan uppdaterad 2020-12-17