Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

De båda IT-värdarna står framför ett fönster

Parisa Sheriei och Huy Nguyen har just avslutat sin tid som IT-värdar i kommunen. En period som båda anser har varit rolig och utvecklande.

IT-värdar - ett framgångsrikt projekt

Falu kommun har haft IT-värdar på plats sedan projektet drog i gång 2021. IT-värdarna lär sig det svenska språket samtidigt som man bland annat hjälper Faluborna med saker som lättare IT-problem, att söka information på olika hemsidor och att fylla i blanketter.

– Vi har stora förhoppningar på att den här satsningen ska kunna fortsätta under en lång tid framåt, då vi ser vilka framsteg de deltagande personerna gör, inte minst i det svenska språket. De tillför också en mångfald på arbetsplatsen, säger projektledaren Ylva Ljungqvist.

Det är personer med utländsk bakgrund som har chansen att söka till en utbildning för att bli IT-värdar. Utbildningen är tre veckor lång. Deltagarna får lära sig om IT-teknik, hemsidor, yrkessvenska, service, bemötande och hur det fungerar på den svenska arbetsmarknaden.

–Resan med att bli IT-värd gör att deras tal- och lässpråk i svenska används varje dag och utvecklas i en snabb takt. Det är till stor fördel för att söka sig vidare till studier och arbete, säger Ylva Ljungqvist.

Sex personer åt gången

Det är sex personer åt gången som får chansen att arbeta som IT-värd/fritidsvärd under en sexmånadersperiod.

På stadsbiblioteket hjälper IT-värdarna besökarna med lättare problem som rör datorer och mobiltelefoner, att plocka fram information från falun.se och andra hemsidor samt med bibliotekets olika arbetsuppgifter.

IT-värden på kontaktcenter ser till att personer får stöd med bitar som rör kommunens service, hur man fyller i blanketter för försörjning/bidrag och förklara samhällsinformation.

Fritidsvärdarna arbetar på Fritid för unga som aktiverar Faluns ungdomar på eftermiddagar och kvällar.

–Värdarna är flerspråkiga vilket är jättebra. Det gör att det finns hjälp att få på många språk, säger Ylva Ljungqvist.

Nöjda IT-värdar har gjort sin sista vecka

Parisa Shariei och Huy Nguyen gjorde i förra veckan sin sista vecka som IT-värdar. De har båda arbetat på stadsbiblioteket.

–Det har varit väldigt roligt att få jobba som IT-värd. Jag har träffat massor med människor och hjälpt dem med olika saker. I början var det lite svårt när jag inte kunde svenska så bra, men jag har lärt mig mycket under tiden jag varit här, säger Parisa, som är född i Afghanistan men uppväxt i Iran. Till Sverige kom hon för två år sedan.

– Jag tycker också att tiden här har varit rolig. Det har varit bra att kunna hjälpa andra med olika saker samtidigt som jag har kunnat utveckla min svenska. Det är roligare och bättre att lära sig ett nytt språk på det här sättet än att sitta i en lektionssal och läsa en bok, säger Huy som är född i Vietnam, har bott i USA och nu varit i Sverige i 16 månader.

Parisa och Huy har också hunnit med att besöka ett äldreboende, där de var behjälpliga med att svara på de äldres frågor kring mobil- och datorfrågor. De har även haft SFI-grupper på studiebesök.

–Vi har hunnit med massor av saker, men det är tråkigt att det tar slut nu, säger de båda.

Årets värdar har många planer

Årets värdar har följande planer:

  • 3 kommer att söka till Arbetsförmedlingens Vårdbiträdesutbildning.
  • 1 kommer att söka jobb i sin bransch, bemanningsbranschen.
  • 1 kommer att söka in på vård- och omsorgsutbildningen för att sen söka till sjuksköterska.
  • 1 kommer att läsa in särskild behörighet för att komma in på högskola Data/software

Årets första period är nu avslutad.

Nästa utbildning startar den 15 april med sex nya kandidater.

Sidan uppdaterad 2024-04-15