Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Ordförandeklubba liggande på bord

Beslutat av kommunstyrelsen 23 april

Falu kommun har det fortsatt tufft ekonomiskt. Vid kommunstyrelsens sammanträde skedde därför en uppföljning av handlingsplan för ett hållbart Falun.

Kommunstyrelsens beslut blev att nämnderna uppmanas till fortsatt arbetet med att nå en budget i balans 2024, och att nämnderna ska i periodrapport, delårsrapport och bokslut återrapportera effekter och konsekvenser av de planerade åtgärderna vid prognos om underskott.

Det var i augusti 2023 som kommunstyrelsen beslutade om uppdrag till kommundirektören att tillsammans med förvaltningarna presentera förslag på åtgärder för att nå en budget i balans för år 2024. Uppföljning av detta uppdrag har genomförts i oktober 2023 samt i januari 2024.

Vid budgetuppstarten den 30 januari 2024 presenterade förvaltningarna en mycket bekymmersam bild där behoven för 2024 bedöms överstiga de tilldelade budgetramarna. Det är därmed mycket prioriterat att nämndernas arbete med åtgärder för budget i balans fortsätter.

Personalkostnader utgör cirka 60 procent av kommunens kostnader. Särskilt fokus ska därför riktas på analys och uppföljning av personalkostnader.

– Genom beslutet tydliggör vi kommunstyrelsens tillsynsuppdrag. Det pågår ett idogt arbete det vet vi. Med ett förnyat beslut så signalerar vi hur viktig frågan är för politiken, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Reviderat igångsättningstillstånd

Vid sitt senaste sammanträde beslutade kommunstyrelsen även att ge ett reviderat igångsättningstillstånd för en ny gruppbostad i Sundborn.

Det var i maj 2023 som kommunstyrelsen gav igångsättningstillstånd för en ny gruppbostad med fem lägenheter i Sundborn.

Den preliminära investeringsutgiften beräknades då till cirka 19 miljoner kronor.

Till följd av inflationen och kostnadsökningarna inom byggbranschen har den beräknade investeringsutgiften ökat med 8 miljoner kronor till cirka 27 miljoner kronor.

Baserat på den uppdaterade kalkylen har servicenämnden nu inkommit med begäran om reviderat igångsättningstillstånd. Enligt preliminär tidsplan kommer byggnationen att pågå under 2024/2025.

– Behovet av gruppbostäder är stort. Den här investeringen gör att vi kan erbjuda personer boende hemma i Falun istället för att bli placerad i någon annan kommun, och att vi samtidigt minskar våra kostnader över tid, säger Liza Lundberg.

Ny riktlinje för sociala företag

Kommunstyrelsens föreslår kommunfullmäktige att framtagna riktlinje för främjandet av sociala företag med fokus på arbetsintegration och sysselsättning ska fastställas.

För att skapa goda förutsättningar för främjandet av sociala företag i Falu kommun har ett förslag på riktlinje tagits fram.

Den reglerar Falu kommuns förhållningssätt till sociala företag och ska även utgöra ett stöd för sociala företag i deras relationer med kommunen och tvärt om.

Syftet med riktlinjen är att tydliggöra kommunens viljeinriktning och förhållningssätt vad gäller sociala företag, ange utvecklingsområden för fler och växande sociala företag.

Riktlinjen syftar även till att genom utvecklingsinsatser främja socialt företagande, för att inkludera människor som har svårigheter att få eller behålla ett arbete, i samhällslivet samt att möjliggöra för respektive nämnd inom Falu kommun att se sin roll i arbetet med sociala företag och de målgrupper som kan omfattas av deras insatser.

– Sociala företag fyller en viktig funktion i att möjliggöra för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att komma ut i arbete. I och med detta beslut om denna riktlinje så har vi tagit ett steg närmare att alla som kan jobba ska jobba i Falun, säger Liza Lundberg.

Sidan uppdaterad 2024-04-29