Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

vy över falun

Tingsrätten avslår skadeståndskrav från vårdnadshavare

Det var sommaren 2021 som en femårig pojke från Falun hittades död i Hagfors, Värmland. Pojken var placerad vid ett HVB-hem. Pojkens vårdnadshavare stämde 2023 Falu kommun på skadestånd på totalt 972 400 kronor för pojkens död.

Tingsrätten gör bedömningen att vårdnadshavarna inte är berättigade till skadestånd av Falu kommun. Vårdnadshavarna har i sitt skadeståndskrav åberopat två artiklar ur Europakonventionen, artikel 2 och 8. Tingsrätten anser att Falu kommuns beslut att placera pojken på det aktuella HVB-hemmet, och socialtjänstens hantering därikring, inte har inneburit en överträdelse av artikel 2 eller 8 i Europakonventionen. Vårdnadshavarnas skadeståndskrav avslås därmed.

– Det är oerhört tragiska omständigheter kring det här. För kommunen har det inte handlat om kommunen gjort rätt eller fel utan viktigast har varit att få frågan prövad av domstol för att få ledning i hur socialtjänsten ska bedriva sin verksamhet och kring socialtjänstens ansvar, då kommunen inte tidigare hanterat ett liknande ärende. Det är inte bara en viktig fråga för Falu kommun utan för alla kommuner, säger Ellen Gräfnings, stadsjurist i Falu kommun.

Sidan uppdaterad 2024-04-12