Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Gymnasiemässan 2023

Står du inför ett kommande gymnasieval? Ta då chansen att träffa Kristinegymnasiet och Lugnetgymnasiet tillsammans med samarbetspartners på Gymnasiemässan.

  • Datum: 11 oktober 2023
  • Tid: 16.00-20.00
  • Plats: Guide Arena, Lugnets sporthall

Alla nationella program samt introduktionsprogrammen är samlade under ett tak där du får testa på praktiska moment från programmen samt träffa elever och lärare som finns på skolorna idag. På plats finns även studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig att hitta rätt väg för just dig.

Programmen på plats

Bild på mall som visar måtten

Barn- och fritidsprogrammet är perfekt för dig som är nyfiken på hur vi människor fungerar – vilka olika behov vi har och hur vi lär oss saker på bästa sätt. På programmet får du lära dig att planera, organisera, instruera och leda. Du lär dig möta och förstå andra människor, samtidigt som du blir tryggare i dig själv.

I utbildningen ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där delar av kurser genomförs på en arbetsplats.

  • Inriktning: Fritid och hälsa.
    Inriktningen passar dig som är intresserad av träning, kost och hälsa. Hur ska jag få deltagarna på ett träningspass att känna sig välkomna och sedda? Hur kan jag hjälpa någon att förbättra sin hälsa? Det här är exempel på frågor som du kommer att arbeta med under utbildningen.
  • Inriktning: Pedagogiskt och socialt arbete.
    Vill du arbeta pedagogiskt med barn och unga eller inom omsorgen? Då är detta inriktningen för dig. Du får lära dig att ta ansvar och samarbeta. Vi har ett stort fokus på pedagogiska teorier. Du lär dig också att planera och leda olika aktiviteter.

Läs mer om barn- och fritidsprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Vill du se resultat av ditt arbete? Tycker du om att använda kroppen? Då kanske du ska bli hantverkare av något slag. Bygg- och anläggningsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga nytt, bygga om eller renovera. Efter utbildningen kan du till exempel bli snickare, målare eller plåtslagare.

I utbildningen ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där delar av kurser genomförs på en arbetsplats.

  • Inriktning: Husbyggnad.
    Här får du kunskaper om olika typer av nybyggnation, renovering och ombyggnad. Inriktningen omfattar många olika hantverksroller, till exempel träarbetare, betongarbetare (lärlingsutbildning), golvläggare (lärlingsutbildning) mm.
  • Inriktning: Måleri.
    På inriktningen Måleri får du bland annat lära dig att tapetsera väggar och att måla både inomhus och utomhus. Färgsättning och design är viktiga delar under utbildningen. Du arbetar ofta i projekt, både i och utanför skolan.
  • Inriktning: Plåtslageri.
    Inriktningen Plåtslageri ger dig kunskaper inom byggnadsplåtslageri och ventilation – både i fråga om design och teknisk funktion. Inriktningen finns bara på ett fåtal gymnasieskolor i Sverige och du som väljer den har goda chanser att få arbete direkt efter gymnasiet.

Läs mer om bygg- och anläggningsprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Är du nyfiken på hur företag, lagstiftning och marknadsföring fungerar – i Sverige och i världen? Vill du veta vad som styr världshandeln och hur man driver ett eget företag? Då är Ekonomiprogrammet rätt val för dig och du väljer mellan två olika inriktningar: ekonomi och juridik. Här läser du ämnen som företagsekonomi, entreprenörskap, samhällskunskap, psykologi och juridik.

  • Inriktning: Ekonomi
    Inriktningen ger dig en bred grund inom redovisning, marknadsföring, investeringar, ledarskap och organisation. Här får du träna på att göra kalkyler, affärsplaner och bokslut. Du får också lära dig mer om vägen från idé till färdigt företag. Den teori du lär dig används i riktiga projekt där du får starta, driva och avveckla ett UF-företag (Ung företagsamhet).
  • Inriktning: Juridik
    Hur ser det svenska rättssystemet ut? Vilka lagar styr privatlivet, yrkeslivet och affärslivet? Om det är frågor
    som intresserar dig, välj juridikinriktningen. Här får du
    möjlighet att analysera och diskutera juridiska problem.
    Du får även lära dig om hur vi människor fattar beslut
    och vad som styr våra val.

Läs mer om ekonomiprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

El- och energiprogrammet passar dig som vill arbeta med elteknik. Kanske vill du bli elektriker med inriktning mot elinstallationer eller larm och säkerhet. Hos oss får du en grundläggande yrkesutbildning för arbete med installation, drift, underhåll och reparation inom områden som elteknik, larm, energi och fastighet.

I utbildningen ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där delar av kurser genomförs på en arbetsplats.

Tack vare vårt samarbete med elteknikbranschen och vår klassificering som ETG-partnerskola är lärlingstiden en del av gymnasieutbildningen. Klarar du
utbildningen får du ett yrkescertifikat och kan jobba som elektriker (förstaårsmontör) direkt efter studenten. I annat fall börjar du som lärlingselektriker.

Utbildningen är kvalitetssäkrad, vilket betyder att du får en utbildning som svarar upp mot elteknikbranschens förväntningar och krav.

Läs mer om el- och energiprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

Tycker du om musik, bild och form, foto, film, dans eller teater? Vill du få chans att vara kreativ på skoltid och samtidigt kunna läsa vidare på högskola eller universitet? Välj Estetiska programmet. Här får du en bred gymnasieutbildning med fokus på samhällsvetenskapliga och kreativa ämnen. Det du lär dig här kommer du att ha nytta av, oavsett vilken väg du väljer efter studenten.

  • Inriktning: Bild och formgivning.
    Här får du bland annat teckna, måla och skulptera. Du lär dig olika tekniker och får prova många olika material. Bildteori och digitalt bildskapande ingår också. Om du väljer den här inriktningen kommer du att ha alla dina bild- och formlektioner i Gruvstugan, strax ovanför Falu gruva.
  • Inriktning: Dans.
    Inriktningen ger dig kunskaper om dans både som konstform och som träningsämne. Den omfattar modern dans, jazz och balett. Här får du tekniska kunskaper för att söka högre dansutbildningar i Sverige eller utomlands.
  • Inriktning: Estetik och media.
    Den här inriktningen vänder sig till dig som är intresserad av film och foto. Här läser du till exempel film- och tv-produktion, fotografisk bild, ljud, animation och bild- och videoredigering. Du får lära dig att jobba med professionell utrustning som olika typer av kameror, ljud,- och ljusutrustning, steadicam, drönare. All undervisning sker på medieavdelningen i Estethuset. Där finns bland annat Tv-studio, fotostudio, ljudstudio och fotolabb.
  • Inriktning: Musik.
    Här får du chans att utvecklas som instrumentalist och sångare, både enskilt och tillsammans med andra och du medverkar i konserter och större produktioner. Du får även grundläggande kunskaper inom musikproduktion där vi jobbar med studioinspelning och modernt musikskapande. Du jobbar med alla olika genrer, allt från pop till metal och jazz, och du får möjligheten att bredda dig som musiker och instrumentalist.
  • Inriktning: Teater och film.
    Inriktningen ger dig möjlighet att agera och improvisera – i teater och film. Förutom att lära dig skådespeleri kommer du att få kunskaper i scenografi, ljus, ljud, textanalys och regi. Våra elever brukar också bli väldigt bra på att kommunicera, till exempel stå framför en grupp och tala.

Läs mer om estetiska programmet.

Fordons- och transportprogrammet är ett bra val för dig som trivs med tekniska utmaningar. Programmet ger dig både teoretisk och praktisk kunskap. Du arbetar bland annat med felsökning och reparationer och du lär dig att använda maskiner, verktyg och avancerade testinstrument.

I utbildningen ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där delar av kurser genomförs på en arbetsplats.

  • Inriktning: Personbilsteknik.
    Att arbeta med moderna bilar handlar inte enbart om att skruva och smörja, det ingår också el, elektronik, datorer och avancerad felsökning. Du ska kunna ta hjälp av manualer som är skrivna på svenska och engelska och du ska också vara bra på att möta kunder. Hos oss får du de kunskaper du behöver.
  • Inriktning: Karosseriteknik.
    Som bilskadereparatör tar du hand om krock- och plåtskadade bilar. Du beräknar kostnaden för att reparera skadan, mäter, riktar, svetsar, byter och monterar delar så som inredningsdetaljer, glas, plåt samt mekaniska komponenter. Jobbet är omväxlande och har en otrolig bredd och variation.
  • Inriktning: Lackeringsteknik.
    Jobbet som lackerare kräver noggrannhet, tålamod och bra känsla för färg och form. Under utbildningen kommer du lära dig att återskapa lackuppbyggnaden på fordonens olika detaljer och material. Vanligt förekommande arbetsuppgifter är sprutmålning, preparering inför topplack (spackling, plastreparation, grundmålning, slipning, maskering). Utöver detta kommer du lära dig grunderna inom motivlackering och flerfärgslackering.

Läs mer om fordons- och transportprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Är du en nyfiken och utåtriktad person som gillar att möta och utveckla relationer med kunder och affärskontakter? Försäljnings- och serviceprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av försäljning i butik, handel, kundtjänst och kommunikation.

Du får utveckla dina förmågor att möta människor, både som kunder och medarbetare. Du får lära dig om försäljning, inköp av varor och tjänster, varuflöden, logistik, marknadsföring, produkter, branscher och affärsutveckling. Här läser du ämnen som företagsekonomi, entreprenörskap, försäljning och kundservice, handel, information och kommunikation.

I utbildningen ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där delar av kurser genomförs på en arbetsplats.

Läs mer om försäljnings- och serviceprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Vill du bli frisör och tycker om att jobba med människor? Är du kreativ och vill jobba med händerna? Välkommen till oss på Hantverksprogrammet med yrkesutgång Frisöraspirant. Vi lär dig allt som en blivande frisör behöver kunna, både det teoretiska och det praktiska.

På programmet lär du dig grunderna i dam- och herrklippning, skägg- och mustaschdesign och styling. Du lär dig strukturförändrande behandlingar och färgteknik som till exempel folieslingor, balayage och frihandsapplicering. Du lär dig också stil och form, håruppsättning, brudklädsel, makeup, lash- och browlift samt grundläggande löshårstekniker och mycket mer. Hos oss får du ta del av de senaste trenderna och nyheterna i samarbete med frisörbranschen i form av frisyrvisningar och kurser. Vårt mål är att varje elev ska avlägga delprov och bli frisöraspirant.

I utbildningen ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där delar av kurser genomförs på en arbetsplats.

Läs mer om hantverksprogrammet - inriktning frisör. Öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Det här är programmet för dig som vill jobba inom hotell- och turismnäringen – var som helst i världen. Kanske på ett hotell i San Francisco eller en konferensanläggning i Alperna? Hos oss kommer du att få lära dig att ge högklassig service, jobba med mässor och event, leda aktiviteter, anta spännande utmaningar, ta egna initiativ och möta olika kulturer.

Falun är ett populärt besöksmål med många evenemang, året om. Sedan flera år tillbaka har Kristinegymnasiet ett nära samarbete med den lokala turism- och hotellnäringen. Det betyder att du som elev ofta får chans att prova på hur det är att arbeta praktiskt, till exempel med mässor, guidningar, konserter, tävlingar och andra arrangemang.

I utbildningen ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där delar av kurser genomförs på en arbetsplats.

Läs mer om hotell- och turismprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Gillar du att skriva och diskutera? Är du nyfiken på kultur och historia, på filosofi och psykologi? Då är det humanistiska programmet med tvärvetenskaplig fördjupning rätt för dig!

Programmet vänder sig till dig som är intresserad av humaniora och samtidigt vill få möjligheten att bredda dina kunskaper med matematik och naturkunskap.

Utbildningen är uppbyggd kring det humanistiska programmet (HU – inriktning kultur) där du får fokusera på humanistisk bildning och kultur. Utöver de gymnasiegemensamma ämnena läser du dels mer historia, filosofi och psykologi, dels kurserna samtida kulturuttryck, litteratur samt kultur- och idéhistoria som ger dig förutsättningar att utveckla dina förmågor till reflektion, analys och argumentation – kort sagt de klassiska humanistiska förmågorna. En viktig del av utbildningen är språk. På humanistiska programmet läser du därför 200 poäng moderna språk (franska, italienska, spanska eller tyska).

Under år 2 genomförs en kulturupplevelse-resa till ett kulturellt intressant resmål i Europa.

Läs mer om humanistiska programmet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Den som studerar inom det industritekniska programmet får lära sig att ta fram produkter och följa hela kedjan - från idé till färdig produkt.

Efter första terminen på Hushagsgymnasiet Industritekniska program kan eleverna välja mellan två olika programinriktningar. Eleverna påbörjar sina fortsatta studier, inom den inriktning de kommit in på, under vårterminen i årskurs 1.

  • Inriktning: Produkt- och maskinteknik
    Du får lära dig hur man hanterar verktyg och annan utrustning inom industrin, samt hur man hanterar och bearbetar olika material. Exempel på yrken inom området är CNC-operatör och underhållsmekaniker.
  • Inriktning: Svetsteknik
    Du lär dig om olika svetsmetoder och hur man hanterar dem för att sammanfoga material. Utbildningen kan leda till nivån ”internationell svetsare”. Inriktningen mot internationell svetsare är riksrekryterande. Exempel på yrken inom området är svetsare och internationell svetsare IW (International Welder).

Läs mer om industritekniska programmet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Valmöjligheterna är många! Inom Naturbruksprogrammet inryms inriktningarna Djurvård, Hästhållning och Lantbruk. Alla inriktningarna är dessutom en bas för den som vill jobba som egenföretagare i och med att alla läser kursen entreprenörskap. För den som vill ha utökad behörighet till högskolan, finns NB+ som öppnar dörrar till drömyrken som djursjukvårdare, hippolog och lantmästare.

  • Inriktning: Djurvård
    Väljer du Djurvård kan du se fram emot en både rolig och varierad utbildning som ger dig värdefulla kunskaper inför ditt framtida jobb. På Naturbruksprogrammet - djurvård kommer du att få en bred bas inför arbetet som djurskötare på djurpark, i en zoohandel eller som hundförare. Du får lära dig att arbeta med djurträning och miljöberikning och självklart alla vanliga sysslor som utfodring, skötsel och rengöring. Till viss del förekommer även uppfödning.
  • Inriktning: Hästhållning
    Stiernhööksgymnasiet erbjuder dig av HYN en kvalitetssäkrad utbildning, där allt med och kring hästar och stall ingår. Alla elever provar på alla discipliner under årskurs ett - ridning, körning och trav, för att inför årskurs två välja yrkesutgång. Skolans lärare och tränare är högutbildade inom sina discipliner och utöver dessa har vi återkommande gästlärare i allt från ridning till hästmassage. Du har möjlighet att bli diplomerad genom Svenska Ridsportsförbundet alternativt Svensk travsport. Skolans ambition är att ha kvalitativ tävlingsverksamhet och att elever med ambition och drivkraft som har intresse av att tävla, kan låna skolans rid- och travhästar för detta.
  • Inriktning: Lantbruk
    Att ha ett arbete inom lantbruket är ett samhällsviktigt jobb. Självförsörjning, miljö- och klimatfrågor har aldrig varit mer aktuella än nu. Detta är en utbildning för dig som vill göra skillnad i framtiden och aktivt vill arbeta för en grönare och mer klimatsmart framtid. Din skolbänk är traktorn, lastmaskinen eller ladugården! Utbildningen är mycket praktiskt arbete men självklart blandat med teoretiska ämnen.

Läs mer om naturbruksprogrammet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturvetenskapsprogrammet passar dig med ett natur- och samhällsvetenskapligt intresse och som vill ha en bred utbildning med goda möjligheter att studera vidare. Utbildningen ger dig djupgående kunskaper inom naturvetenskap men möjligheten finns även att välja en samhällsvetenskaplig inriktning för dig som vill få det bästa av två världar. Så om du är nyfiken på hur världen hänger samman, vill lära dig mer om klimat- och miljöförändringar samt är intresserad av att diskutera samhällsfrågor – då är Naturvetenskapsprogrammet något för dig!

  • Inriktning: Naturvetenskap.
    Här får du en fullständig naturvetenskaplig behörighet. Du fördjupar dig inom matematik, biologi, fysik och kemi samtidigt som du lär dig mer om hur naturvetenskapen är en del av samhällsutvecklingen. I de naturvetenskapliga kurserna arbetar du mycket laborativt i välutrustade salar där teori och praktik vävs ihop.
  • Inriktning: Naturvetenskap och samhälle.
    I den här inriktningen får du en grund inom naturvetenskap och de naturvetenskapliga ämnena kopplas ihop med aktuella samhällsfrågor, både nationellt och globalt. Du läser till exempel samhällskunskap och geografi och lär dig mer om frågor som hållbar utveckling, nationalekonomi och demokrati.

Läs mer om naturvetenskapsprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Tycker du om att laga god mat och ge bra service? På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig mycket om fina råvaror, näringsinnehåll, tillagningsmetoder, mat och dryck i kombination samt om service och bemötande. Det du lär dig här har du nytta av överallt i världen.

Hos oss får du många tillfällen att öva och lära ute i verkligheten dels i vår fina Restaurang Ecole men även ute i arbetslivet.

Du som utbildar dig på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har goda chanser att få jobb inom allt ifrån storkök till lunch- och kvällsrestauranger. Kockar och servitörer som är utbildade i Sverige har ett mycket gott rykte utomlands.

Läs mer om restaurang- och livsmedelsprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Samhällsvetenskapsprogrammet passar dig som är intresserad av frågor som rör samhället och individen. Här får du fördjupa dig i hur människor påverkar och påverkas av samhället. Vilken betydelse har vår historia? Hur påverkar religionen våra värderingar? Hur kan språkkunskaper ge nya perspektiv? På det här programmet lär du dig att arbeta vetenskapligt, tänka kritiskt och ifrågasätta – det ger dig en bra grund för fortsatta studier.

  • Inriktning: Beteendevetenskap.
    Här lär du dig hur människor fungerar och samspelar. Du får veta mer om människors beteende och agerande, sett ifrån olika perspektiv. I inriktningen ingår ämnen som kommunikation, psykologi, sociologi och ledarskap.
  • Inriktning: Samhällsvetenskap med omvärldsprofil.
    Här tittar vi ut över världen och de stora frågorna. Vad är globalisering och hur påverkar den oss? Varför blir det krig? Varför flyr människor Du läser bland annat samhällskunskap, geografi och sociologi. Du får en inblick i världens problem, men får också diskutera lösningar.

Läs mer om samhällsvetenskapliga programmet. Öppnas i nytt fönster.

Teknikprogrammet passar dig som är kreativ och vill förbättra världen med hjälp av teknik. Här får du arbeta med teknikutveckling, problemlösning och tekniska processer. Du får även delta i innovationstävlingar. Oavsett vilken inriktning du väljer har du möjlighet att läsa de kurser som ger behörighet till civilingenjörsprogrammet.

  • Inriktning: Design och produktutveckling.
    Produktutveckling handlar om design och funktion – en snygg produkt som inte fungerar är en dålig produkt. På den här inriktningen arbetar du med form- och funktionsproblem. Du använder skisser, ritningar, beräkningar och modeller som du hanterar i digitala visualiseringsprogram.
  • Inriktning: Informations- och medieteknik.
    Här läser du programmering i olika former. Det kan handla om spel, appar, eller andra program. Du läser även dator- och nätverksteknik och tar första stegen mot en Cisco-certifiering. Vi jobbar även med webbutveckling och använder aktuell teknik både i webbläsaren och på servrar.
  • Inriktning: Produktionsteknik.
    Produktionsteknik fungerar som en länk mellan konstruktion och produktion. I vår fina produktionshall får du lära dig produktionstekniska processer med fokus på skärande bearbetning. Du får lära dig mer om hur produktionslinjer styrs, automation och datorstyrd produktion.
  • Inriktning: Teknikvetenskap.
    Det här är direktspåret för dig som har tänkt studera vidare på en ingenjörsutbildning. Du läser mer matematik, fysik, teknik och programmering. Här lär du dig
    arbeta på ett vetenskapligt sätt. Om du väljer den här
    inriktningen får du maximal meritpoäng utan att läsa
    utökade kurser.

Läs mer om teknikprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Gillar du omväxling, problemlösning och att arbeta med händerna? På VVS- och fastighetsprogrammet vid Hushagsgymnasiet kan du utbilda dig till VVS-montör, ett yrke med goda framtidsutsikter.

VVS-och fastighetsprogrammet ska liksom andra yrkesprogram ge eleven en grundläggande yrkesutbildning. Vi har länsintag till vår utbildning, då detta är den enda VVS-utbildningen i Dalarna. Att Hushagsgymnasiet är godkänt VVS-college är också ett bevis på att utbildningen håller hög kvalitet.

Inom inriktningen VVS lär du dig om installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Du får också kunskaper om bygglagstiftning och installationsregler, om energi- och miljöfrågor samt säkerhet.

Läs mer om VVS- och fastighetsprogrammet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Drömmer du om ett jobb där du träffar många människor som behöver dig Vill du få chans att göra verklig skillnad? Då kan Vård- och omsorgsprogrammet vara helt rätt väg för dig. Att arbeta inom hälso- och sjukvård ställer höga krav på både engagemang och kompetens. Hos oss får du de kunskaper och erfarenheter du behöver för att kunna hjälpa och vårda andra.

På Vård- och omsorgsprogrammet lär du dig mycket om hur vi människor fungerar, hur kroppen är uppbyggd och vilka behov vi har. Kunskaperna har du stor nytta av, oavsett var i världen du väljer att arbeta.

Kristinegymnasiet har välutrustade lokaler där du får öva olika vårdmoment. I metodrummet, med den senaste tekniken, kan du till exempel öva dig på att ta blodtryck, lägga förband och ta prover. Det här gör att du kan känna dig trygg när du möter samma situationer i verkligheten.

Vård- och omsorgsprogrammet på Kristinegymnasiet är certifierat av sammanslutningen Vård- och omsorgscollege. Det innebär att du får ett diplom när du fullgjort dina studier som visar att du genomgått en kvalitetsmärkt utbildning. Efter avslutad godkänd utbildning kan du ansöka hos socialstyrelsen om skyddad yrkestitel, undersköterska.

I utbildningen ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där delar av kurser genomförs på en arbetsplats.

Läs mer om vård- och omsorgsprogrammet. Öppnas i nytt fönster.

Hos Falu kommun kan du kombinera din idrottssatsning med flera nationella program. Här finns Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU) för dig som gör en elitsatsning och Lokal idrottsutbildning (LIU) för dig som vill få extra mycket tid till din idrott under gymnasieåren.

  • Lokal idrottsutbildning (LIU)
    Om du väljer Lokal idrottsutbildning (LIU) får du chans att utvecklas inom din idrott på skoltid. LIU passar dig som tycker att din idrott är viktig och som redan tränar i en förening. På LIU kombinerar du ditt valda gymnasieprogram med din idrott. Vilken idrott du utövar spelar ingen roll, LIU är öppet för alla – inriktningen ”Människan och atleten” samlar elever från de idrotter som inte har en egen inriktning.

    LIU omfattar 300 poäng och är en del av dina individuella val vilket kan kombineras med samtliga av Falu kommuns gymnasieprogram.

    Läs mer om lokal idrottsutbildning (LIU). Öppnas i nytt fönster.
  • Nationell idrottsutbildning (NIU)
    I Falun finns fina tränings- och tävlingsmöjligheter och här kan du läsa Nationell idrottsutbildning (NIU) med inriktning mot nio olika idrotter. Det innebär att du kombinerar ditt valda gymnasieprogram med en elitsatsning inom din idrott. Du som går NIU kommer att möta elever som är inflyttade från olika kommuner. Vi hjälper dig att anpassa studierna till din träning och dina tävlingar.

    NIU omfattar 500 poäng kan kombineras med de flesta av Falu kommuns gymnasieprogram.

    Läs mer om nationell idrottsutbildning (NIU). Öppnas i nytt fönster.
  • Riksidrottsgymnasium (RIG)
    Du som söker till Riksidrottsgymnasiets friidrottsinriktning ska ha som mål att bli elitidrottare på internationell nivå. Här kombinerar du ditt valda gymnasieprogram med din idrottssatsning. Utbildningen är öppen för elever från hela landet. Vi hjälper dig att anpassa studierna till din träning och dina tävlingar. Om du vill kan du läsa utbildningen på fyra år istället för tre.

    RIG omfattar 700 poäng och kan kombineras med de flesta av Falu kommuns gymnasieprogram.

    Läs mer om riksidrottsgymnasiet (RIG). Öppnas i nytt fönster.
Bild på mall som visar måtten

Introduktionsprogrammen är till för dig som ännu inte är behörig att söka ett gymnasieprogram. Målet är att ge dig stöd i de ämnen du behöver för att kunna söka till gymnasiet eller ge dig en grund för andra studier eller arbete.

Det finns fyra introduktionsprogram:

  • Individuellt alternativ (IMA).
    Du läser grundskoleämnen som kan ge dig behörighet att studera på gymnasieskola, vuxenutbildning eller folkhögskola. Vi anpassar utbildningen efter dina behov.
  • Programinriktat val (IMV)
    För dig som siktar på att gå ett visst nationellt program. Du läser tillsammans med eleverna på det program du vill gå och får extra hjälp och stöd. Målet är att du så snart som möjligt ska bli behörig. För att gå IMV behöver du ha godkänt i svenska eller svenska som andra språk och några ämnen till.
  • Språkintroduktion (IMS)
    Utbildningen är till för dig som har ett annat modersmål än svenska och är nyanländ till Sverige. Här läser du framförallt svenska som andra språk. Om du vill och behöver kan du även läsa matematik, engelska och ytterligare ämnen.
  • Yrkesintroduktion (IMY)
    Den här utbildningen passar dig som vill ha en yrkesinriktad utbildning. För att få en plats behöver du gå vår förberedelsekurs och bedömas klara av utbildningen och det behöver finnas platser på det program du önskar. På utbildningen ges du möjlighet att läsa grundskoleämnen och efter det gymnasiegemensamma ämnen
    och du avslutar din utbildning med ett gymnasieintyg
    eller en gymnasieexamen.

Läs mer om introduktionsprogrammen. Öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Högskolan Dalarna har ett stort utbud av program och kurser. Våra studenter studerar på Campus Falun, Campus Borlänge och nätbaserat på distans.

Läs mer om Högskolan Dalarna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Folkuniversitetet bedriver folkbildning och vuxenutbildning i hela Sverige. Vår idé är att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Kunskap förändrar.

Folkuniversitetet är verksamma inom många områden och alla kan utvecklas hos oss oavsett om man vill byta karriär eller utveckla sin konstnärliga ådra. Genom våra yrkeshögskoleutbildning hjälper vi våra studerande att få en utbildning som är direkt kopplad till ett yrke där man ser kompetensbrist inom snar framtid. Folkuniversitetet Dalarnas Yrkeshögskoleutbildningar leder till relevant arbete för ca 90 % av våra studerande och i snitt för hela Sverige är det 65 % av de studerande.

Läs mer om Folkuniversitetet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på mall som visar måtten

Ung Företagsamhet ger dig på gymnasiet chansen att utveckla ditt entreprenörskap genom att driva ett UF-företag under ett läsår. Du kan göra det inom ditt gymnasieprogram eller som individuellt val.

Som UF-företagare driver du ett företag på riktigt, från start till mål. Att driva UF-företag ger dig möjlighet att göra verklighet av en idé, att göra något som du verkligen vill och som du tror på. Du kommer att lära dig om företagande, få ett kontaktnät och växa som människa. Dessutom finns möjligheten att tjäna pengar med ditt UF-företag.

Läs mer om Ung Företagsamhet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-09-22