Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Elev som tränar häcklöpning

Riksidrottsgymnasiet, friidrott (RIG) - 700 kurspoäng

Sista ansökningsdatum

Observera att sista ansökningsdatum till våra platser med riksintag är 15 oktober. Länk till ansökningsformulärlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information vid Ansökan och antagning

Historia

Friidrottsgymnasiet i Falun etablerades 1980 och är ett av landets sju fri­idrotts­gymnasier med riksintag (RIG). Sedan 2011 är vi också certifierade för nationell idrottsutbildning (NIU) i friidrott.

Sedan starten så har över 100 elever deltagit i olika friidrottslandslag, ett tiotal elever hat nått seniormästerskap (EM, VM,OS), nio svenska rekord och ett världsrekord.

Filmklipp om utbildningen

Vad innebär riksintag?

RIG betyder att vi bedriver ett idrottsgymnasium med riksintag och att våra friidrottande elever håller hög nationell klass med målsättning att bli elitidrottare på internationell nivå.

Riksintag innebär att det finns sökande från hela eller stora delar av landet. Du ska som elev kunna bo i Falun med inackorderingsstöd och ha möjlighet till en individanpassad, flexibel och idrottsanpassad studiegång.

Medel utgår även från Riksidrottsförbundet till tränarbidrag för fördyrande kostnader i ämnet specialidrott. Riksfriidrottsgymnasiets tränare är tillgängliga för eleverna hela dagarna. Skoldagens utnyttjas effektivt eftersom avstånden mellan skola, träning, och boende är korta. Även på helger och lov hjälper RIG-tränarna till med träningsprogram och så vidare.

Utbildningens upplägg

På RIG utövar du din friidrott samtidigt som du läser in en examen från gymnasiet. Riksfriidrottsgymnasiet i Falun är en del av Lugnet- och Kristinegymnasiet. Be­ro­ende på tränings- och tävlingsmängd finns det möjlighet att studera i tre eller fyra år.

Informationsblad om programmetPDF

Skolverket om idrottsutbildningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Svenska Friidrottsförbundet om riksfriidrottsgymnasierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Instruktörer

Läs om våra tränare på sidan Personal.

Efter examen

RIG ansvarar för att underlätta RIG-elevernas karriärövergång till postgymnasiala studier eller arbetsmarknaden i kombination med en fortsatt elitidrottssatsning.

Många av våra RIG-elver kan fortsätta kombinera elitidrott med jobb, studier eller professionellt även efter gymnasiet genom vårt samarbete med Dala Sport Academylänk till annan webbplats.

Med stöd från våra duktiga tränare och lärare har du väldigt fina förutsättningar för att utvecklas. Vi har fantastiska träningsmöjligheter såväl inomhus som utomhus på anläggningar som vi disponerar hela dagarna.

Kontakt

Du hittar alla kontaktuppgifter under sidans kontaktikon som finns på verktygsfältet (ovanför sidbilden).

Sidan uppdaterad 2019-09-12