Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Elev som ska kasta kula

Friidrott på RIG

Programkombinationer

De program som kan kombineras med RIG är:
Barn- och fritidsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet
Ekonomiprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet
El- och energiprogrammet
Estetiska programmet
Hantverksprogrammet
Hotell- och turismprogrammet
Vård- och omsorgsprogrammet

Ansökan och antagning

I Falun finns det 6-7 riksrekryterande platser att fördela. Om du vill besöka oss inför ditt val så kan du alltid göra en intresseanmälan Länk till annan webbplats.direkt till oss, så kontaktar vi dig.

Ansökningarna för födda 2008 är nu öppen! Länk till annan webbplats.

Observera att sista ansökningsdatum till våra platser med riksintag är 15 oktober.

Antagning sker genom en samlad bild av den information vi har om t.ex. tidigare resultat, träningsbakgrund, tekniska färdigheter. Allt för att försöka välja ut de som vi tror kommer kunna bli bäst som seniorer.

Filmklipp om utbildningen

 

Specialidrottslärare

Lärarna vid RIG har friidrottens högsta tränarutbildning, en lång erfarenhet som tränare, en hög kompetens och hög ambition att utveckla de aktiva och att utveckla sig själva som lärare.

Lärartätheten vid RIG ska vara så hög att lärarna kan ge eleverna en fullvärdig personlig utbildning, uppbackning och uppmärksamhet. Vi har 3,75 lärartjänster vilket innebär att vi är fyra anställda tränare per 10 elever. Vi täcker med detta upp samtliga friidrottsgrenar.

Ulrik Mattisson

Inriktning mot hopp och mångkamp.

 • Vid RIG sedan 1993.
 • Specialidrottslärare
 • Verksamhetsansvarig.
 • Högskoleutbildad friidrottstränare och idrottslärare.
 • Landslagsledare i mångkamp 2008-2019.
 • Moderklubb: KA2 IF, Karlskrona.

Telefon: 023-829 21
Mail: ulrik.mattisson@falun.se

Mattias Jons

Inriktning mot kastgrenarna.

 • Vid RIG sedan 2007
 • Specialidrottslärare
 • Idrottstränarutbildning från svenskt och amerikanskt universitet. Kandidatexamen i business administration från Boise State University, USA.
 • Ofta anlitad till förbundets utbildningar för ungdom, junior, och elittränare.
 • Mångårig landslagsman i släggkastning med meriter från EM och VM
 • Elev på RIG-Falun 1998-2001
 • Moderklubb: Järvsö IF, Hässelby SK

Telefon: 023-862 07
Mail: mattias.jons@falun.se

Erik Pihlgren

Mångfacetterad tränare med för tillfället inriktning mot kast.

 • Vid RIG sedan 2012.
 • Friidrottens högsta tränarutbildning.
 • Före detta tiokampare med landslagsmeriter.
 • Moderklubb: Järvsö IF.

Telefon: 070-823 99 22
Mail: erik.pihlgren@falun.se

Sofie Edquist

Inriktning mot sprint- och häcklöpning samt hopp

 • Vid RIG sedan 2015
 • Specialidrottslärare
 • Boendesamordnare och förstelärare för idrottsutbildningarna
 • Före detta aktiv i längdhopp och tresteg
 • Tidigare elev på RIG-Falun 2001-2004
 • Moderklubb: Lekeryd-Svarttorps SK

Telefon: 023-871 08
Mail: sofie.edquist@falun.se

Vi lärare samarbetar också för att utveckla friidrotten i Falun och Sverige tillsammans med Dala Sports Academy Länk till annan webbplats. Läs mer om Dala sports Academy genom att klicka på länken.

(DSA) och Prestationscentrum sprint/häck Länk till annan webbplats.

Träningen

Fem schemalagda pass i veckan sker ofta tillsammans med flera friidrottare. Eftermiddagspassen är individuellt anpassat. Du kommer hinna få mycket tid med din tränare och individuell hjälp med din träning. Utöver fem schemalagda tillfällen så utnyttjar vi ditt individuella skolschema för träning. På RIG-Falun så sker ofta den tekniska träningen i mindre grupper eller själv med din tränare.

Träningsgrupp

Du som RIG-elev kommer till en träningsgrupp där det finns fler som utövar och vill satsa på samma gren/grenar som du samt en tränare som är specialiserad i din grengrupp.

Måltider

Mellanmål finns i friidrottshallen före eller efter ditt förmiddags eller eftermiddagspass. Vi har också ett avtal med en lunchrestaurang på Lugnet där du till subventionerat pris kan köpa en matlåda.

Träningsmiljöer

I Falun finns en väldigt stark idrottskultur och i vardagsmiljön finns inslag av aktiva och tränare såväl från elitklubbar som idrottsstudenter vid Dala Sport Academy.

Huvudsakliga träningsplatser

Friidrottshallen och gymmet ligger vägg i vägg och Lugnets idrottsplats och kastplan är alltid nära varandra. Lugnetgymnasiet ligger endast ett spjutkast bort. Du har även tillgång till samma förnämliga träningsanläggningar, arenor och friluftsområden som för andra idrotter på Lugnet.

En typisk skoldag

 • Klockan 08:00-9:30 Träningspass
 • Klockan 9:30-12:00 Skola
 • Klockan 12:00-13:00 Lunch
 • Klockan 13:00-15:00 Skola
 • Klockan 15:00-15:30 Mellanmål i friidrottshallen
 • Klockan 15:45-17:30 ev. Eftermiddagspass
 • Klockan (cirka) 18:00 Middag, Läxor, Fritid

Sociala medier

FIG Falun finns på Facebook Länk till annan webbplats. och instagram Länk till annan webbplats. där kan du följa vår dagliga verksamhet och få information om kommande saker som händer.

Tävlingar

Nationella tävlingar

Under hela tiden som RIG-elev kommer du tävla för din hemmaförening. Någon av vår tränare är ofta med på de flesta större tävlingar. Vid ungdom-, junior- och senior-SM så är alltid lärarna på plats. En gemensam tävlingshelg per år står RIG för, detta sker i samband med en inomhustävling.

Internationella tävlingar

För vissa RIG-elever som är på god väg mot internationell nivå hjälper vi till så att eleverna kan komma ut på tävlingar där internationellt motstånd erbjuds.

Seniormästerskap

Ett hundratal av våra elever har nått någon form av landslag (ungdom, junior eller senior) av dom så är det hittills 13 st som tagit sig till ett seniormästerskap Länk till annan webbplats. (EM, VM och OS).

Hemmaklubb och hemmatränare

För att skapa en bra och utvecklande träningsmiljö för dig så för RIG-tränaren en dialog med din hemmatränare. Du har möjlighet att ha kvar kontakten med din hemmaklubb och eventuellt din hemmatränare. Hemmatränare och förälder kan komma och vara med på träningspassen under vardagarna, ofta sker bra utbyte mellan RIG- och hemmatränarna.

Tränarfortbildningar och utbildningar

Vi är ofta med att helt eller delvis arrangera olika fortbildningar och utbildningar via Svensk Friidrott. På Svensk Friidrott utbildningssida Länk till annan webbplats. så kan du söka vad som händer. Du som är förälder eller hemmatränare och har elev/aktiv hos oss kan ofta få utbildningen subventionerat när det är RIG-Falun som arrangerar utbildningen.

Idrottspsykologiskt stöd och mental träning

Inom stödområdet idrottspsykologi så erbjuder vi behovsanpassade insatser och vi har kontakt med ett antal idrottspsykologiska rådgivare.

Kunskaper och utbildning

Du kommer skaffa dig en gedigen utbildning inom elitidrottens olika aspekter. Under tre år kommer du ha lektioner inom exempelvis idrottspsykologi, näringslära, träningslära, antidoping, återhämtning och idrottsskador. Hos RIG-Falun läser du 700 poäng specialidrott. Om du läser ett fjärde år brukar det fungera som en fördjupning inom ett område som vi tillsammans med dig anser vara viktigt för din fortsatta utveckling.

Se länk till skolverket för information om ämnet specialidrott. Länk till annan webbplats.

Elitidrottsskadeförsäkring

Vi subventionerar kostnaden för Folksams elitidrottsskadeförsäkring Länk till annan webbplats. till våra RIG-elever. Det innebär att vi har vid behov även tillgång till privata medicinska specialiser så att du kommer under snabb och kunnig undersökning och behandling.

Flytta hemifrån

Vi är ett populärt gymnasium och många av våra elever behöver flytta hemifrån för att gå här. Det ställer stora krav på dig och ger dig nya utmaningar samtidigt som du har stöd av oss och du kommer att träffa kamrater som är i samma situation. Du kommer att utvecklas till en bättre idrottare och växa mycket som människa.

Transporter

För att säkra transporter med schemalagd träning eller aktivitet får du ett busskort.

Efter examen

RIG ansvarar för att underlätta RIG-elevernas karriärövergång till postgymnasiala studier eller arbetsmarknaden i kombination med en fortsatt elitidrottssatsning.

Många av våra RIG-elver kan fortsätta kombinera elitidrott med jobb, studier eller professionellt även efter gymnasiet genom vårt samarbete med Dala Sport Academy

Med stöd från våra duktiga tränare och lärare har du väldigt fina förutsättningar för att utvecklas. Vi har fantastiska träningsmöjligheter såväl inomhus som utomhus på anläggningar som vi disponerar hela dagarna.

Kontakt

För att komma i kontakt med oss, ring eller e-posta till:

Sidan uppdaterad 2023-09-21