Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Mat och måltider

Maten i Faluns förskolor

I förskolan vill vi erbjuda god och näringsriktig mat. Falun har ett kostpolitiskt program med visionen att måltiderna är hälsosamma och hållbara. Vi tycker också att bra måltider är viktigt för barnens välmående, inlärning och en god stämning på förskolan.

Näringsriktig mat

När vi planerar maten har vi de nationella näringsrekommendationerna och kostråden samt Livsmedelsverkets råd Bra måltider i förskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som utgångspunkt.

Förskolans måltider, det vill säga frukost, lunch och mellanmål, ger tillsammans cirka två tredjedelar av barnets dagsbehov av energi och näring.

Mat lagad från grunden

En stor del av maten är lagad från grunden. Gratänger, grytor, soppor, såser och liknande är i princip alltid lagade från grunden.

Lokalproducerad och ekologisk mat

Flera av våra livsmedel kommer från lokala leverantörer. Till exempel serverar vi Gefleortens ekologiska mjölk, ekologiska ägg från Stora Skedvi och ekologisk köttfärs från Uppsala. Andelen ekologisk mat är för närvarande drygt 25 procent. Målet är att erbjuda 40 procent ekologisk mat år 2020.

Grönsaker

Grönsaker är en viktig del i en hälsosam kost. På förskolan erbjuder vi alltid minst tre olika sorter grönsaker vid lunchen.

Socker

I hälsosam mat till barn i förskoleåldern finns det inte så stort utrymme för söta och näringsfattiga livsmedel. Därför serverar vi generellt inte söta livsmedel som till exempel saft, kakor, söta krämer, söt yoghurt och liknande i våra förskolor. Undantag görs ett fåtal gånger per år vid speciella tillfällen som till exempel utflykter eller högtider. Vi serverar däremot sylt och ketchup som tillbehör till maträtter som pannkakor, köttbullar och blodpudding, eftersom sådana livsmedel kan ingå i en välplanerad matsedel trots att de innehåller socker.

Vegetarisk mat

En av de viktigaste faktorerna för att minska negativ klimatpåverkan från maten är att minska konsumtionen av kött och istället öka konsumtionen av vegetabilier. Därför serverar vi vegetariska maträtter regelbundet i förskolan. Vi arbetar med att ta fram fler goda vegetariska recept och för att barnen i förskolan ska tycka om bönor och linser som är en viktig del i den vegetariska kosten.

Svenskt kött

Köttet som serveras i förskolan är svenskt. Vi ställer höga krav när vi gör upphandlingar av kött, till exempel att antibiotika bara får ha använts efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat, samt att djuret ska ha transporterats till slakt under max åtta timmar och hur slakt sker.

Specialkost av medicinska skäl

Om ditt barn behöver specialkost på grund av allergi eller andra medicinska skäl ska du lämna in en blankett för ansökan om specialkostöppnas i nytt fönster. Lämna blanketten till förskolans kök, och lämna också in ett skriftligt intyg på allergin eller det medicinska behovet från ansvarig läkare eller dietist.

Vegetarisk och fläskfri kost

Du kan också välja att låta ditt barn få vegetarisk kost eller kost fri från fläsk (gris) i förskolan. Lämna då in en blankett med anmälanöppnas i nytt fönster till köket på förskolan.

Förbud mot jordnötter och nötter inklusive mandel

Jordnötter och nötter inklusive mandel kan ge allvarliga allergiska reaktioner. Därför gäller förbud mot jordnötter och nötter inklusive mandel i förskolan.

Kostpolitiskt program och riktlinjer för måltider i Faluns förskolor

I juni 2017 antog kommunfullmäktige ett Kostpolitiskt programlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för Falu kommun. Programmet beskriver hur vi ska arbeta med mat och måltider i den offentliga verksamheten, det vill säga; skola, förskola, fritids, samt boenden inom äldreomsorg, LSS och andra boenden.

Det kostpolitiska programmet ska kvalitetssäkra Faluns offentliga måltider. En hög kvalitet på maten och måltiderna bidrar till hälsosamma matvanor och därmed en god folkhälsa hos Faluborna. Det bidrar också till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Nu har vi tagit fram riktlinjer för måltiderna i förskolan. Riktlinjerna kompletterar programmet och innehåller fler detaljer om hur maten och måltiderna ska vara i Faluns förskolor. Läs mer om det här!öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-08-28