Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En tallrik med mat

Mat och måltider

I skolan och förskolan ska du få god och näringsriktig mat. Därför planerar vi noga den meny som serveras. På denna sida kan du läsa om vilken typ av mat vi serverar, hur och varför vi väljer just den maten.

Veckans meny i de kommunala förskolorna och skolorna  

Näringsriktig mat

Enligt lag ska skolmaten vara näringsriktig. När vi planerar maten i våra förskolor och skolor har vi de nationella näringsrekommendationerna och kostråden samt Livsmedelsverkets råd Bra måltider i förskolan och Bra måltider i skolan som utgångspunkt.

En skollunch ger cirka en tredjedel av dagens energi- och näringsbehov för en elev. Förskolans måltider (frukost, lunch och mellanmål) ger tillsammans cirka två tredjedelar av barnets dagsbehov av energi och näring.

Lagad från grunden, lokalproducerad och ekologisk

En stor del av maten är lagad från grunden. Gratänger, grytor, soppor, såser och liknande är i princip alltid lagade från grunden.

Flera av våra livsmedel kommer från lokala leverantörer. Till exempel serverar vi Gefleortens ekologiska mjölk, bröd från Perers Färskbröds-bagaren i Falun, ekologiska ägg från Stora Skedvi och ekologisk köttfärs från Uppsala.

Andelen ekologisk mat är för närvarande drygt 25 procent. Målet är att erbjuda 40 procent ekologisk mat år 2020.

Grönsaker

Grönsaker och frukt är en viktig del i en hälsosam kost. I skolornas restauranger erbjuder vi alltid minst fem olika sorters grönsaker och/eller sallader. På förskolorna erbjuder vi alltid minst tre olika sorter.

Vegetarisk mat

En av de viktigaste faktorerna för att minska negativ klimatpåverkan från maten är att minska konsumtionen av kött och istället öka konsumtionen av vegetabilier. Därför har vi infört en helvegetarisk lunch i veckan i skolorna. Vi arbetar med att ta fram fler goda vegetariska recept.

I flera av våra skolrestauranger har du möjlighet att välja mellan en ordinarie maträtt och en vegetarisk maträtt varje dag.

Socker

I hälsosam mat finns det inte så stort utrymme för söta och näringsfattiga livsmedel, särskilt inte i maten för barn i förskoleåldern. Därför serverar vi generellt inte söta livsmedel som till exempel saft, kakor, söta krämer, söt yogurth och liknande i våra skolor och förskolor. Undantag görs ett fåtal gånger per år vid speciella tillfällen som till exempel utflykter eller högtider.

Vi serverar däremot sylt och ketchup som tillbehör till maträtter som pannkakor, köttbullar och blodpudding, eftersom sådana livsmedel kan ingå i en välplanerad matsedel trots att de innehåller socker.

Svenskt kött

Flera av er som kontaktar oss önskar att vi enbart serverar svenskt kött i våra skolrestauranger och förskolor. Enligt Lagen om offentlig upphandling får man inte ställa krav att livsmedel ska producerats i ett visst geografiskt område. Däremot kan man ställa andra krav. Det kött som är upphandlat och serveras i Falu kommun är enbart kött som klarar Upphandlingsmyndighetens miljö- och djurskyddskrav.

Det innebär att vi ställer krav på bland annat att antibiotika endast ska ha använts efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat, att djuret ska ha transporterats till slakt under max åtta timmar och slaktmetod. Resultatet av de krav vi ställt är att nästan allt kött vi serverar är svenskt.

Specialkost

Kanske behöver du specialkost på grund av allergi eller andra skäl. Vi hanterar och serverar inte jordnötter, nötter eller mandel inom våra kök eftersom dessa kan ge allvarliga allergiska reaktioner. Du som behöver specialkost lämnar en särskild blankett till köket som serverar din mat.

Anmäla specialkost, blankettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Faluns kostpolitiska program

I juni 2017 antog kommunfullmäktige ett Kostpolitiskt programlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för Falu kommun. Programmet beskriver hur vi ska arbeta med mat och måltider i den offentliga verksamheten, det vill säga: Skola, förskola, fritids, samt boenden inom äldreomsorg, LSS och andra boenden.

Det kostpolitiska programmet ska kvalitetssäkra Faluns offentliga måltider. En hög kvalitet på maten och måltiderna bidrar till hälsosamma matvanor och därmed en god folkhälsa hos Faluborna. Det bidrar också till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Nu har vi tagit fram riktlinjer för måltiderna i förskolan och skolan. Riktlinjerna kompletterar programmet och innehåller fler detaljer om hur maten och måltiderna ska vara i Faluns skolor och förskolor. Från november 2018 till april 2019 testar vi riktlinjerna i några utvalda förskolor och skolor. Läs mer om det här!öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-05-22