Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Två kvinnor som shoppar.

Konsumentrådgivning

Aktuellt

Kom ihåg att bestrida falska fakturor. Bolag ger sig ofta på personer som redan har många skulder. "Om man inte invänder fastställs skulden".

Här kan du lyssna på ett inslag från Sveriges Radio samt läsa mer om hur du hanterar falska fakturor.länk till annan webbplats

Anlita hantverkare?

Ska du anlita hantverkare i vår? - tänk på att skriva ett avtal:

Hantverkaformuläretlänk till annan webbplats är ett formulär som kan användas mellan konsument och näringsidkare. Använd ifyllnadshjälpenlänk till annan webbplats för att fylla i hantverkarformuläret.

Formulär för ändring- och tilläggsarbetenlänk till annan webbplats

Kontakta konsumentrådgivare

Kom ihåg att du alltid kan kontakta konsumentrådgivaren om du har några frågor eller funderingar.  

Kommunens konsumentjuridiska rådgivning

Om du som konsument eller näringsidkare i Falun har en fråga eller behöver konsumentvägledning kring dina rättigheter och skyldigheter är du välkommen att kontakta kommunens konsumentjuridiska rådgivning. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.

Konsumentjuridisk rådgivning erbjuder rådgivning både via telefon och genom besök. Vi kan även hjälpa till med att medla mellan dig och ett företag om ni hamnat i en tvist, eller att tolka avtal. Du kan även få hjälp att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Kunskaper inom konsumenträtt och privatekonomi

Konsument Falun erbjuder kostnadsfri utbildning/information till företag/ organisationer/föreningar med flera. Kontakta oss gärna för mer information.

Vad kan vi erbjuda?

Konsumentjuridisk rådgivning finns till för alla konsumenter och näringsidkare i Falun och där båda parter har möjlighet att få:

  • Information om dina rättigheter och skyldigheter som konsument och näringsidkare
  • Vägledning i hur du gör en reklamation
  • Råd om vad du ska tänka på när du handlar i butik och på internet
  • Råd inför vissa köp av varor och tjänster. Det kan exempelvis gälla råd inför köp av hantverkartjänst eller köp av bil hos bilhandlare
  • Medling mellan konsument och näringsidkare
  • Information om Konsumentköplagen, Konsumenttjänstlagen och Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokal
  • Föreläsningar i konsumenträtt

Förebyggande arbete

Vi arbetar också förebyggande med information till skolor, föreningar, näringsliv med flera. Ser du behov av att vi kommer ut till er och informerar om konsumenträtt och privatekonomi, hör gärna av dig så sätter vi ihop den information som passar er.

Kontakt konsumentjuridisk rådgivning

Kontakta Ellen Gräfnings vid frågor. Uppgifter hittar du under kontaktikonen på sidans verktygsfält (ovanför sidbilden).

Sidan uppdaterad 2017-04-12