Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Miljöbil

Energi och uppvärmning

I Dalarna precis som övriga Sverige, går ca 40 procent av den totala energi­användningen i samhället till våra byggnader. Om vi lyckas minska ner på onödig energianvändning så finns det alltså stora vinster att göra både för vår ekonomi, miljön och klimatet.

Uppvärmning

Uppvärmning är en av de stora energislukarna i Sverige. Hela 40 procent av all energi används till uppvärmning. Hur vi värmer våra hus har alltså en stor inverkan på miljön.

​Energideklarationer

Om du för egen räkning uppför, låter uppföra en byggnad, eller säljer ett hus är du skyldig att energideklarera.

Syftet är att vi ska bli bättre på att använda energin på ett effektivare sätt och att inomhusmiljön i våra byggnader ska bli bättre. På Boverkets hemsida kan du läsa mer.

Om energideklarationer på www.boverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Projekt om energieffektivisering

Kommunfastigheter arbetar i projektform för att optimera till exempel energi­effektivisering och miljöaspekter i offentligt byggande.

Mount EE

Sedan april 2012 är Kommunfastigheter via Byggdialog Dalarna med i projektet Mount EE, ett treårigt europeisk projekt som stödjer kommuner med kallt klimat i Sverige, Alperna och Pyrenéerna för att de ska bli ledande i omställning till energi­effektivt och hållbart byggande. Det är sex alpina regioner från Frankrike, Italien, Österrike, Tyskland och Sverige som deltar i projektet. Dessa regioner väljer ut sammanlagt 25 offentliga byggnader som utvecklas till piloter inom hållbart och energieffektivt byggande. I Sverige deltar Dalarna, Norrbotten och Västerbotten i projektet. I Dalarna är det kommunerna Falun, Orsa, Vansbro, Älvdalen och Säter som medverkar. I Falun är Egnellska Huset, Aspeboda skola samt det nya Högskole­biblioteket byggda enligt konceptet.

Bygga för framtiden

Hållbart och energieffektivt byggande är framtiden! Att bygga hållbart kräver en koordinerad laginsats: beslutsfattare, arkitekter, byggbranschen och lokal­befolkningen ska involveras från början. Filmen nedan visar goda exempel för hållbart byggande från europeiska bergsregioner i Sverige, Alperna och Pyrenéerna. Konkreta förslag och idéer gör det enkelt att börja idag. Filmen producerades inom projektet MountEE av MountEE projektteamet med hjälp av professionella partners.

Film om att bygga hållbart för framtiden.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2017-10-10