Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bibliotekarie står lutad mot en bokvagn med böcker i ett skolbibliotek.

Vad gör en skolbibliotekarie på jobbet!

Flera elever har frågat mig vad en skolbibliotekarie gör. I det här blogginlägget skriver jag om några av mina arbetsuppgifter så att även du som är intresserad, men inte frågat också får veta.

Här är en del av de arbetsuppgifter som jag jobbar med i biblioteket på dagarna:

  • Utlåning och återlämning av böcker samt reservationer
  • Bokuppsättning i hyllorna
  • Bokinköp
  • Gallring
  • Klassificering
  • Katalogisering

Utlåning och återlämning av böcker samt reservationer

Som du troligen vet lånar jag ut böcker vid disken genom att scanna in streckkoden på bokens baksida i bibliotekssystemet. Jag gör likadant när jag återlämnar böckerna.

Att reservera en utlånad bok är samma sak som att ställa sig i kö på den. Du har kanske varit med om att jag ställt dig på kö i bibliotekssystemet? När boken återlämnas och jag scannar streckkoden står det i systemet att det är kö på den och så kontaktar jag den som står först på tur.

Bokuppsättning

När böckerna är återlämnade i bibliotekssystemet sätter jag upp dem på sin plats i hyllan så att någon annan kan hitta och låna boken. Det är många böcker som sätts upp varje dag.

Bokinköp

Jag har en bokbudget, en summa pengar, att köpa böcker för varje år. Jag köper det som jag tror är intressant för skolans elever och nyutkomna delar till bokserier vi har.

Jag tar också hänsyn till önskemål jag fått av elever. Du vet väl att du som är elev på Britsarvsskolan kan lämna inköpsförslag till mig om det är någon bok du önskar till skolbiblioteket!

Gallring

Det är viktigt att böckerna i biblioteket är hela och rena, aktuella och intressanta för skolans elever, därför måste jag då och då slänga böcker. Jag gallrar till exempel böcker som inte har lånats ut på väldigt länge (flera år), är trasiga, väldigt slitna eller faktaböcker med för gammal information.

Klassificering

För att du ska kunna hitta vad du vill ha bland böckerna i biblioteket så har varje bok sin plats i hyllorna. Böckerna är indelade i avdelningar med bokstavskoder på bokryggen som visar var boken ska stå.

Varje ny bok jag köper ska klassificeras och jag bläddrar och läser lite i den för att se vad den handlar om så att jag kan bestämma vilken bokstavskod den ska ha.

Klassifikationssystemet vi använder i skolbiblioteket heter SAB och skapades 1921 och är alltså mer än 100 år gammalt. Klassifikationsystem är ett arbetsverktyg för bibliotekarier och ingenting du behöver kunna, men det kan var kul att veta varför bokstäverna finns där och bra att ha lite koll för att lättare kunna hitta i biblioteket.

Katalogisering

En bok måste katalogiseras för att du ska kunna söka efter den i bibliotekskatalogen. När jag katalogiserar beskriver jag boken och måste följa vissa regler. Jag lägger in uppgifter i bibliotekssystemet som titel, författare, illustratör, utgivningsår, antal sidor, ISBN-nummer, förlag och upplaga med mera.

Många av uppgifterna hämtar jag i kolofonen som varje bok har i början eller slutet. På bilden under texten ser du kolofonen i boken "Lotta på Bråkmakargatan". Kolofonen har du även nytta av om du ska skriva en källförteckning.

Jag lägger också in ämnesord (sökord) och bokens klassifikationskod. Alla inlagda uppgifter finns i bibliotekskatalogen på skolbibliotekssidan, den plats där du kan söka efter skolbibliotekets böcker.

Falu kommuns skolbibliotekssida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kolofon

Det var allt för denna gång. Jag kommer att skriva mer om hur det fungerar i skolbiblioteket här på bloggen då och då.

Sidan uppdaterad 2023-10-11