Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En bricka med drinkar

Kampanj Stekhet

En lök är en lök, även i New York.

Vill du ha ett kreativt yrke och kunna jobba var som helst i världen? Är du nyfiken och beredd att satsa för att nå dina drömmar?

Då kan en utbildning inom restaurang och livsmedel vara helt rätt för dig!

För dig som ska söka gymnasiet (Restaurang- och livsmedelsprogrammet) Öppnas i nytt fönster.

För dig som är intresserad av yrkesutbildning (Restaurang och storhushåll) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Några som valde just den utbildningsvägen är Jon, Theres, Fredrik och Jolin. Hur var det och vad hände sedan? Var har de jobbat i världen och vad gör de idag? Här är deras berättelser.

Fredrik Andersson

Jag vill fortsätta utveckla svensk gastronomi.

Fredrik Andersson

Bakgrund

- Jag kommer från Avesta och har gått Hotell- och restaurangprogrammet i Falun. Här fick jag också mitt första jobb på Banken Bar & Brasseri och Två rum och kök. Därefter blev det Göteborg. Genom åren har jag tävlat mycket, bland annat var jag finalist i Årets kock 2016.

Nuvarande jobb

- Jag är lagledare för Svenska Kocklandslaget och arbetar också på Gothia Towers, Nordens största hotell. Arbetet med Svenska Kocklandslaget består av att ta ut medlemmar, träna tillsammans, utveckla unga talanger och leverantörer med intressanta råvaror, utveckla svensk gastronomi helt enkelt.

Gör om fem år

- Jag vill fortsätta utveckla svensk gastronomi genom att ta vara på duktiga ungdomar och producenter. Och tävla naturligtvis, både i lag och individuellt.

Mitt finaste jobbminne

- Det var nog när jag och stjärnkocken Frida Ronge deltog i Visit Swedens pop up-ställe The Swedish restaurant i New York. Ett otroligt roligt och häftigt uppdrag.

Det allra bästa med mitt yrke

- Alla möjligheter och att man fortsätter att utvecklas hela tiden.

Theres Andersson

Jag jobbade som kock på kvällarna och åkte skidor på dagarna

Theres Andersson

Bakgrund

- Jag är uppväxt i Falun och gick hotell- och restaurangprogrammet 20XX-20XX. Första jobben fick jag i Falun, bland annat på Banken Bar & Brasserie. Sedan jobbade jag i Halmstad, Åre och i Göteborg på stjärnkrogen Fond hos Stefan Karlsson. Jag har även varit en sväng till Alperna där jag jobbade som kock på kvällarna och åkte skidor på dagarna, en helt underbar kombo med mycket frihetskänsla.

Nuvarande jobb

- Kökschef på Thörnströms Privata Rum i Göteborg som har en stjärna Guide Michelin.

Gör om fem år

- Jag ser mitt jobb som kökschef som långsiktigt och utvecklingsbart så kanske är jag kvar här. Och så har jag nått mitt drömmål: Att vinna Årets kock.

Mitt finaste jobbminne

- Kanske är det förberedelserna inför nyöppningen av Ölbaren i Åre, en finkrog med 24 platser. Under Jonas Dahlboms ledning provlagade vi olika menyer med färska råvaror varje dag under en månads tid. Så roligt, svårt och otroligt lärorikt! Jag lärde mig så mycket under den tiden.

Det allra bästa med mitt yrke

- Friheten att kunna jobba var jag vill i världen. Och att kunna fortsätta utvecklas.

JoN staffas

Jag fick ta hand om Sting med familj under en vecka.

Jon Staffas

Bakgrund

- Jag kommer från Linghed. På gymnasiet gick jag dels hotell- och restaurangprogrammet i Falun, dels ekonomiprogrammet. Efter det jobbade jag först på kinarestaurangen Hong Kong på Slaggatan, sedan på Rådhuskällaren, Banken Bar & Brasserie och ETC. Och sedan drog jag utomlands.

Nuvarande jobb

- Jag har uppdrag för Nikki Beach, en restaurang- och beachklubb som finns på fjorton ställen i världen. Just nu är jag general manager i Toscana i Italien, samma roll som jag tidigare haft i New York, Koh Samui och Phuket. Som general manager har jag ansvar för budget, personal, menyer, redovisning och mycket mer. Jag får arrangera galet roliga event för små grupper med obegränsad budget. Nu vill ett sällskap till exempel ha en Game of Thrones-inspirerad middag.

Gör om fem år

- Då har jag flyttat hem till Linghed och driver något i Falun, det gäller bara att komma på bästa idén.

Mitt finaste jobbminne

- När jag fick ta hand om Sting med familj under filmfestivalen i Cannes. Att vara så nära en världsstjärna och hans familj under en veckas tid var speciellt.

Det allra bästa med mitt yrke

- Mitt yrkesval har gett mig fantastiska möjligheter. Jag älskar att resa, laga mat, möta människor och nya kulturer. Här gäller det att se möjligheterna, ta vara på dem och inte vara rädd för att hugga i.

JolinE Dolleris

Jag vill tillbaka till New York.

Joline Dolleris

Bakgrund

- Uppväxt i Falun. Jag har gått Leksands gymnasiums lärlingsutbildning inom restaurang och livsmedel, med inriktning på kockyrket. Jag började hos Ingemar Eberståhl på Banken Bar & Brasserie i Falun som lärling och jobbade där i 3,5 år.

Nuvarande jobb

- Idag jobbar jag som kock på Lammet & Grisen i Sälen.

Gör om fem år

- Då jobbar jag utomlands! Jag vill arbeta i flera länder, till exempel i Frankrike. Och så vill jag tillbaka till New York där jag praktiserade under fyra veckor.

Mitt finaste jobbminne

- Kanske var det praktiken hos Håkan Mårtensson, prisbelönt chocolatier som driver Fikas chokladfabrik på Manhattan i New York. Jag skrev till honom och frågade om jag kunde få praktik. Först fick jag nej, men jag gav inte upp och till sist sa han ja. Jag lärde mig massor. Medan jag var i New York praktiserade jag även en dag på den trestjärniga krogen Per Se. En fantastisk upplevelse!

Det allra bästa med mitt yrke

- Jag älskar att jobba i kök och att få utvecklas, de möjligheterna tar aldrig slut.Och att få resa och jobba både i Sverige och utomlands. Då är kockyrket perfekt.

Sidan uppdaterad 2020-02-21