Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på en skolmatsal med många elever och en elev som står och tar mat

Mat och måltider

Matsedel

Av produktionstekniska skäl har vi två olika matsedlar för skolorna i Falu kommun. Klicka på din skola för att se din matsedel.

Följande skolor serverar mat från Meny 1

Följande skolor serverar mat från Meny 2

Meny för Hälsinggårdsskolans skolrestaurang

Symboler på menyn

Om du klickar på maträtten ser du symboler som visar mer information om maten. Det här är vad symbolerna betyder:

  • Kockmössan betyder att maten är tillagad från grunden i vårt kök.
  • Den svenska flaggan betyder att kött eller fågel är från Sverige.
  • De gröna bladen betyder att maträtten är vegetarisk.
  • Den glada fisken betyder att fisken är miljömärkt.
  • Det gröna fotavtrycket med små CO2-tår betyder att maten är klimatsmart. Det innebär att matens klimatpåverkan är högst 0,55 kg koldioxidekvivalenter (CO2e).

Maten i Faluns skolor

I grundskolan ska du få god och näringsriktig mat. Falun har ett kostpolitiskt program med visionen att måltiderna är hälsosamma och hållbara. Vi tycker också att bra måltider är viktiga för din koncentration och inlärning samt en god stämning på skolan.

Näringsriktig mat

När vi planerar maten i våra skolor har vi de nationella näringsrekommendationerna och kostråden samt de nationella riktlinjerna för måltider i skolan som utgångspunkt.

Här kan du läsa mer om Nationella riktlinjer för måltider i skolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skollunchen ger cirka 30 procent av elevernas dagsbehov energi och näring. Alla måltider i skolan och på fritids, det vill säga frukost, lunch och mellanmål, ger tillsammans cirka 70 procent av dagsbehovet energi och näring.

Mat lagad från grunden

En stor del av maten är lagad från grunden. Gratänger, grytor, soppor, såser och liknande är i princip alltid lagade från grunden.

Lokalproducerad och ekologisk mat

Flera av våra livsmedel kommer från lokala leverantörer. Till exempel serverar vi mjölk från Grådö mejeri, ekologiska ägg från Stora Skedvi och ekologisk köttfärs från Uppsala. Andelen ekologisk mat är cirka 33 procent.

Grönsaker

Grönsaker är en viktig del i en hälsosam kost. Vid skollunchen erbjuder vi alltid minst fem olika sorter grönsaker.

Socker

I hälsosam mat till barn finns det inte så stort utrymme för söta och näringsfattiga livsmedel. Därför serverar vi generellt inte söta livsmedel som till exempel saft, kakor, söta krämer, söt yoghurt och liknande i våra skolor. Undantag görs ett fåtal gånger per år vid speciella tillfällen som till exempel utflykter eller högtider.

Vi serverar däremot sylt och ketchup som tillbehör till maträtter som pannkakor, köttbullar och blodpudding, eftersom sådana livsmedel kan ingå i en välplanerad matsedel trots att de innehåller socker.

Vegetarisk mat

En av de viktigaste faktorerna för att minska negativ klimatpåverkan från maten är att minska konsumtionen av kött och istället öka konsumtionen av vegetabilier. Därför serverar vi enbart vegetarisk maträtt mat minst en lunch i veckan i skolan. På flera av våra skolor kan eleverna varje dag välja mellan två maträtter, varav den enda alltid är vegetarisk. Vi arbetar med att ta fram fler vegetariska recept som är både goda och näringsrika.

Svenskt kött

Köttet som serveras vid skollunchen är svenskt. Vi ställer höga krav när vi gör upphandlingar av kött, till exempel att antibiotika bara får ha använts efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat, samt att djuret ska ha transporterats till slakt under max åtta timmar och hur slakt sker.

Specialkost

Du som behöver specialkost på grund av allergi eller liknande ska lämna in en blankett för ansökan om specialkost. Lämna blanketten till skolans kök. Du behöver också lämna in ett skriftligt intyg från behandlande läkare eller dietist.

Villkor för specialkost och blanketten för ansökan om specialkost Öppnas i nytt fönster.

Anpassade måltider

Du kan få vegetarisk mat eller mat fri från fläsk (gris) i skolan. Lämna då in en blankett för ansökan om anpassad måltid av etiska eller religiösa skäl till skolans kök.

Du kan också få behovsanpassad mat med anledning av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) eller liknande. Lämna då in en blankett för ansökan om behovsanpassade måltider till skolans kök. Blanketten ska vara underskriven av skolans elevhälsogrupp. Du kan också lämna in ett intyg från behandlande läkare eller dietist.

Här hittar du information och behovsanpassade måltider och blanketter för ansökan om anpassade måltider Öppnas i nytt fönster.

Kostpolitiskt program och riktlinjer för måltider i Faluns skolor

Faluns kostpolitiska program beskriver hur vi ska arbeta med mat och måltider i den offentliga verksamheten, det vill säga; skola, förskola, fritids, samt boenden inom äldreomsorg, LSS och andra boenden.

Det kostpolitiska programmet ska kvalitetssäkra Faluns offentliga måltider. En hög kvalitet på maten och måltiderna bidrar till hälsosamma matvanor och därmed en god folkhälsa hos Faluborna. Det bidrar också till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Falu kommuns kostpolitiska program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Riktlinjer för skola och fritids

Vi har även riktlinjer för måltiderna i skolan och på fritids. Riktlinjerna kompletterar programmet och innehåller fler detaljer om hur maten och måltiderna ska vara.

Falu kommuns riktlinjer för måltider Öppnas i nytt fönster.

Skolmjölksstöd

Mjölken som serveras i våra skolor finansereras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket. Systen med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.

Logotyp för EUs skolmjölksstöd bestående av EU-flaggan och texten Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.
Sidan uppdaterad 2020-02-20