Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Fredrik Timeus

Fredrik guidar studenter i bostadsletandet

Falu kommun har från och med i våras en boendekoordinator. Han heter Fredrik Timeus och hjälper studenter som letar boende. Fredrik hjälper även personer som har boende att hyra ut att komma i kontakt med de som letar boende.

Som ny i en stad gäller det att veta var man ska leta efter boende. I Falu kommun kan man nu få hjälp med både att leta boende, men även om man har ett rum eller lägenhet att hyra ut kan man få hjälp att hitta hyresgäst.

– Jag hjälper studenter att tipsa om var man kan leta bostäder om de inte redan fått en studentbostad genom Kopparstaden i Falun eller Tunabyggen i Borlänge. Jag förmedlar själva kontakten, men lägger mig inte i vem som får hyra vad, säger Fredrik Timeus.

Samarbete mellan flera aktörer

Funktionen med boendekoordinator är relativt ny. I Falun är det alltså Fredrik Timeus och i Borlänge är det Per Sjölander som är boendekoordinator. Det är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, de kommunala bostadsbolagen Kopparstaden i Falun och Tunabyggen i Borlänge, Falu kommun, Borlänge kommun och Studentkåren i Dalarna.

Tidigare år har bostadsbristen för studenter märkts vid skolstart, men det har blivit lättare för studenter att hitta boende i Falun. Det visar den årliga rapport som Sveriges förenade studentkårer, SFS, presenterade på onsdagen.

Genom det här samarbetet mellan aktörer hoppas Fredrik Timeus att det ska göra det ännu lättare både för studenter att hitta boende, men även för de som vill hyra ut att hitta hyresgäster.

– Det känns bra inför hösten tycker jag. Det är många studenter som hör av sig och det är även många privatpersoner som vill hyra ut, säger Fredrik Timeus.

Fortfarande behov av studentbostäder

Än så länge finns det fortfarande studenter som letar boende.

– De studentbostäder som finns hos Kopparstaden och Tunabyggen är attraktiva och går åt ganska fort så efterfrågan på rum och lägenheter är fortfarande stor. Jag vill inte kalla det kris, men det är en brist.

Alla studenter vill inte heller bo i egen lägenhet utan tycker om att hyra rum i villa, bo i korridor eller hemma hos någon.

Söker hyresvärdar

Kostnaden för att hyra en studentlägenhet är cirka 3500 kronor i månaden. Att hyra privat kostar mellan 2000 kronor och 6000 kronor, beroende på vad som ingår i hyran.

– De som hör av sig och frågar vad som är rimlig hyra om de vill hyra ut ett rum så brukar jag svara någon stans mellan 3000 och 3500 kronor i villa eller privat uthyrningslägenhet. Men det beror ju helt på vad som ingår och hur stort det är, läge och andra saker.

Kontaktuppgifter för studenter och hyresvärdar som vill hyra ut:

Fredrik Timeus, boendekoordinator Falu kommun, telefon 023-87962,
e-post: contact@studentdalarna.se

Läs mer här om studentbostad, och här på www.studentdalarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2018-08-22