Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

NeNoCourt

Den nya näridrottsplatsen NeNoCourt i bostadsområdet Nedre Norslund skapar gemenskap.

I Nedre Norslund finns en plats för alla

I bostadsområdet Nedre Norslund bor det människor med många olika nationaliteter. Satsningen på den nya näridrottsplatsen NeNoCourt har skapat en gemenskap, där personer med olika bakgrund och från olika generationer, kan mötas och ha kul på ett enkelt sätt.

De fyra senaste åren har Sofia Tornberg haft Nedre Norslund som sin arbetsplats.

– NeNoCourt har blivit en populär samlingsplats för alla, även om det framförallt är barn och ungdomar som sparkar fotboll eller håller igång på annat sätt. Alla är noga med att stor som liten ska få vara med och spela, säger Sofia Tornberg, bovärdschef på det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden.

Under den här tiden har Sofia Tornberg hunnit med att skapa många kontakter med de boende i området.

– Jag måste säga att det är himla lätt att få kontakter med barn och deras föräldrar. Alla har ett sådant stort hjärta. I området finns också en otrolig kraft för att vara med och förändra och skapa en bättre miljö för alla, säger Sofia Tornberg.

När vi träffar henne vid NeNoCourt, som ligger vid korsningen Kopparvägen och Vallavägen, dröjer det inte länge förrän hon är omringad av barn- och ungdomar som bara vill prata en stund eller fråga något.

– Visst är det många som känner igen mig och ropar på mig, men det är bara roligt. Det är viktigt att ha en bra kontakt med de boende, säger Sofia Tornberg.

Breddens IF gör ett jättejobb

För barnen- och ungdomarna i området spelar även Breddens IF en viktig del. Varje onsdag kommer representanter från klubben och leder olika aktiviteter. Kubb och ”svanskull” är populära aktiviteter den här kvällen.

– Vi är väldigt nöjda med uppslutningen. I våras hade vi väl ett snitt på 35-40 barn vid träffarna, som mest hade vi 62. Det finns en enorm energi i området och det är kul att Kopparstaden valt att satsa som man gjort. Satsningen är viktig och betydelsefull för området, säger Drago Vuckovac i Breddens IF.

Det är också klart att Breddens IF kommer att finnas i området under vinterperioden.

– Nu har vi äntligen kunnat köpa in skridskor och skidor, som vi har velat länge. Kopparstaden kommer att preparera ett skidspår och även se till att det finns en isyta att åka skridskor på, säger Drago Vuckovac i Breddens IF och fortsätter:

– När vi gjorde ett test här ifjol, var det 20-talet barn som provade på att åka skidor, trots att de knappt sett snö tidigare. Det kommer nog att bli full fart den här gången också.

NeNoCourt

Breddens IF finns varje onsdag på plats i bostadsområdet. Föreningen står bakom olika aktiviteter som passar alla åldrar.

Inspirerande utemiljö ska skapas

I satsningen på att ändra på områdets rykte pågår ett arbete med att skapa en mer inspirerande utemiljö.

Näridrottsplatsen NeNoCourt, som invigdes i slutet på augusti ifjol, var den första och viktiga pusselbiten att få till.

Courten ska uppmuntra till rörelse, glädje och gemenskap.

Satsningen gjordes i samarbete mellan Kopparstaden, Breddens IF och Dalarnas idrottsförbund och realiserades med hjälp av bidrag.

– Redan veckorna innan invigningen såg vi hur populärt ställe det här skulle bli. Det är folk här jämt, och vi har sett att antalet barn och ungdomar som bara sitter och hänger inne i bostadsområdet sjunkit radikalt. För många barn och unga här i området har courten blivit en hemmaplan att vara stolt över. Många barn och ungdomar har inte möjligheten att åka i väg och träna med någon klubb. Här spelas det matcher hela tiden, säger Sofia Tornberg.

Förra sommaren byggdes också en basketplan och en boulebana i området. Nu har Kopparstaden fått en miljon kronor från staten att utveckla området ytterligare.

– Just nu bygger vi både ett utegym och en springbana runt NeNoCourt. Vi rustar basketplanen, skapar en mötesplats för alla, det blir mer grönytor och belysning så att området upplevs som tryggt. Sedan har vi även handlat upp ett konstverk där de boende i området varit med i utvärderingsprocessen. Konstverket heter ”Gula hoppet” och är framtaget av konstnären Cathrine Kullberg, säger Sofia Tornberg.

Sidan uppdaterad 2018-10-10