Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Lanthandeln i Linghed har ökat tempot

För drygt ett år sedan tog John Viklund över som butikschef för lanthandeln i Linghed – Tempo. Det första året har varit lyckat på många sätt. Allt fler i byn har förstått värdet med att handla i byns egen butik, vilket gjort att omsättningen har ökat med hela 10 procent det senaste året.

Byn Linghed, med sina drygt 650 bofasta invånare, ligger vackert insprängt i ett öppet landskap med närliggande vattendrag av olika storlekar. Den lilla lanthandeln, med sin gulaktiga fasad, ligger utefter vägen mot Enviken.

För 20 år sedan gick dåvarande Linghed livs i konkurs. Byn stod utan en egen butik. Men räddningen blev att de boende i byn gick ihop och startade en ekonomisk förening och tog över både butik och fastighet.

– Enda sättet för lanthandeln att kunna överleva på sikt är att försäljningen ökar. Nu är vi uppe i en omsättning på 6,6 miljoner kronor, men omsättningen behöver krypa upp mot 7 miljoner kronor, för att ge oss bättre marginaler, säger John Viklund.

Växte upp i Linghed

Det var i Linghed han växte upp. Efter några års ”exil” i Falun och Bengtsheden, kom han tillbaka till sin hemby förra året när han tillsammans med sin sambo tog över föräldrarnas skogs- och jordbruksfastighet.

Men några planer på att bli butikschef över byns lanthandel fanns inte där till att börja med.

– Jag hade naturligtvis besökt lanthandeln och såg utmaningar för att affären skulle gå bra, men hade samtidigt ett jobb på affären i Sundborn jag trivdes bra med. Men efter snabba turer hamnade jag här som butikschef ändå, säger John Viklund och skrattar gott.

Viktigt med tilltalande sortiment

Butiken har under det senaste året haft framgång hos kunderna och det beror på olika saker.

– En mix av olika saker skulle jag vilja säga. Kundens bästa finns alltid i vårt fokus, vi har gjort om en del i butiken, och sett till att det kommit in nya varor. Jag tror det är väldigt viktigt att kunderna ser att det händer saker. Varor som inte säljer plockar vi inte in igen, utan ser till att förnya och förbättra vårt sortiment.

Hur ser du på konkurrensen mot de större butiker som finns i Falun, Svärdsjö och Enviken?

– Den är vi medveten om, och får se till att Linghedsborna kommer till oss och handlar ändå. På olika sätt försöker vi hela tiden tala om att vi finns, bland annat på sociala medier.

Får lanthandeln några ekonomiska bidrag?

– Vi har ett hemkörningsbidrag från Falu kommun, som gör att vi kan köra ut varor till äldre som bor häromkring, eller hämta hit och skjutsa hem dem efter att de handlat hos oss. Något annat stöd finns inte, slutar John Viklund.

Sidan uppdaterad 2019-01-18