Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Hällabäcken

Det gamla Hälladiket förvandlas till Hällabäcken på Myran.

Arbetet fortsätter på Myran - nu blir gammalt dike en slingrande bäck

Arbetet med att förvandla Myran till ett natur- och strövområde fortsätter. Just nu pågår arbetet med att göra om Hälladiket till en bäck – Hällabäcken.

-Diket har från början varit en bäck som har kommit från Lugnet och Högtäktsområdet, men som blivit delvis omdragen och kulverterad under Lugnetområdet under årens lopp. På Myran har bäcken blivit sänkt och rätad till ett dike, Hälladiket. Men nu håller vi alltså på att återskapa en slingrande bäck, som vi kommer att kalla för Hällabäcken, säger kommunbiolog Thomas Jågas.

Myran håller på att förvandlas till ett naturområde med bäckar, vattenspeglar, stigar och rastplatser. Våtmarksdelen blev klar under 2018 och ska ses som det första steget i projektet.

I år är det meningen att resterande saker som rastplatser, gångstråk, utsiktsplatser och informationsplatser ska färdigställas. Målet är att allting ska kunna vara klart under tidig höst.

Fått pengar av staten till bäcken

Kommunen har också sökt och fått pengar av staten för att skapa den nya Hällabäcken på Myran, vilket gör att 90 procent av kostnaderna kommer att täckas den vägen. Statligt stöd har även betalats ut för rekreationsdelen.

-Redan under våren kommer vi anlägga parkeringsplatser och ta fram en stor informationstavla som kommer att finnas på plats vid områdets entréer. På den kommer vi att försöka föra fram historien om Myran, som först var ett våtmarksområde för att sedan bli jordbruksmark under lång tid innan området hamnade i händerna på militären i början på 1900-talet, säger Thomas Jågas.

Det går redan nu att ta sig fram på stigar och vägar inom Myranområdet, men de är inte fullt tillgängliga för alla ännu.

 

Här kan du läsa mer om projekt Myran

Sidan uppdaterad 2019-03-15