Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Anna Rogström och Caroline Lindqvist vid gul fimpbehållare.

Anna Rogström, parkingenjör, och Caroline Lindqvist, Centrala Stadsrum, visar var fimparna ska läggas.

Lättare att fimpa rätt i centrum

1 miljard cigarettfimpar slängs varje år på gator och torg i Sverige. Fimpar innehåller arsenik, bly, kadmium och plast. Därför är det viktigt att de hamnar på rätt ställe och inte i vår miljö. Nu gör vi det lättare för dig att fimpa rätt i centrum.

På flera ställen i centrum har det varit många cigarettfimpar på backen. Nu gör kommunen tillsammans med Centrala stadsrum en insats för att få rökare att ”fimpa rätt” och värna miljön, med fimpomater och askkoppar på befintliga papperskorgar.

Det kommer att finnas olika budskap som till exempel att göra rätt och samtidigt rösta på favoritspelaren, genom att lägga fimpen i rätt fack i fimpomaten.

- Om fler som slänger sin fimp på rätt ställe så får vi inte bara en trivsammare stadsmiljö, vi skyddar även livet i Faluån och kommunen behöver inte lägga skattepengar på att städa upp fimparna, säger Nicklas Karlsson, chef på trafik och mark.

Vanligaste skräpet på våra gator

Fimpen är skräpets värsting och det absolut vanligaste skräpet på gator och torg. Vi pratar om 1 miljard fimpar per år i Sverige, vilket motsvarar 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år. Det. Det är två tredjedelar av allt skräp som kastas på marken.

Visste du att fimparna innehåller skadliga tungmetaller som bly, kadmium och arsenik?

Det tar något år för en slängd fimp att sönderdelas till mikroplast och det tar nästan 100 år innan mikroplasten försvinner, om den ens gör det. Fimparna som ligger och skräpar överallt på gator och torg slinker också lätt ned i en dagvattenbrunn och vidare ut i våra vattendrag där den skadar livet i vattnet.

De nya fimpomaterna och askkopparna som vi nu placerar ut i stadskärnan gör det lättare för dig att fimpa utan att skräpa ned.

Om det inte finns en askkopp i närheten när du röker - ha med en egen! Det finns flera modeller på fickaskkoppar som är enkla att ha med sig och som inte släpper ut någon fimplukt.

Sidan uppdaterad 2020-09-09