Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Johannes och Veronica framför det målade byggplanket.

Johannes Lindgren och Veronica Gudmundsson är graffitikonstnärerna som sett till att badhusets byggplank fått en trevligare framtoning.

Graffitikonst pryder badhusets byggplank

Graffitikonstverket som växt fram på byggplanket till det nya badhuset på Lugnet är nu färdigt. Det har målats av Johannes Lindgren och Veronica Gudmundson.

– Falun ska få ett nytt badhus och det kändes roligt att få det här uppdraget. Med våra illustrationer framhåller vi lite vad det nya badhuset kommer att innehålla och försöker öka på nyfikenheten, säger Johannes Lindgren, som varit ansvarig projektledare.

Det nya badhuset på Lugnet ska stå klart i slutet av 2022 är det tänkt. När bygget startade sattes ett cirka 48 meter långt byggplank upp mot parkeringen vid den gamla entrén till sporthallen.

Byggplanket i trä såg tråkigt ut. Då föddes idén, om att man kanske skulle kunna göra något med graffitikonst på planket för att skapa ett mera attraktivt uttryck.

Uppdraget gick till spraykonstnären Johannes Lindgren, bildlärare på Hälsinggårdsskolan, som plockade med sig Veronica Gudmundsson i projektet.

Fick vägledning från Lugnet

– Vi fick lite vägledning från Lugnet om vad de ville ha med på väggen och vi började med att kika i informationsfoldern som fanns om det nya badhuset. Vi började föda våra idéer till illustrationer utifrån det. Trygghet och glädje och ett nytt badhus för alla var några parametrar, säger Johannes Lindgren.

– Totalt handlar det om en yta på cirka 130 kvadratmeter som vi fyllt med färg, säger Veronica Gudmundsson.

Under sommaren och hösten har målningen färdigställts. Tanken är att planket med sitt konstverk ska stå kvar till dess att det nya badhuset är klart.

– Sammantaget känner vi oss rätt nöjda med vad vi har åstadkommit. Kul också att graffitikonsten får synas och göra en attraktiv funktion på det här sättet, säger Johannes Lindgren.

Badande dalahäst

På byggplanket finns bland annat en badande dalahäst och en skrattande bebis med.

Hur länge har du hållit på med att måla graffiti?

– Jag började 1992 och man blir aldrig fullärd, säger Johannes.

Vad är det svåraste med att måla graffiti?

– Det är svårare än man tror att arbeta med sprayfärg, det kan kanske ser lätt ut när man ser någon som kan måla. Men man behöver ständigt träna på att dra raka linjer, som är ett utav det svåraste momenten inom spraykonst, säger Johannes och Veronica.

Sidan uppdaterad 2021-08-24