Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Illustrationsbild över den nya husen i trä och som är röda.

Illustrationsbild över hur de nya husen i Sundborn kommer att se ut.

24 nya hyreslägenheter byggs i Sundborn

Kopparstaden har skrivit avtal med ByggPartner, som blir totalentreprenör för byggprojektet med 24 nya hyreslägenheter i Sundborn.

De 24 nya hyreslägenheterna kommer att byggas på en idag tom mark mittemot Coop i Sundborns by. Lägenheterna kommer att vara fördelade på två våningar i fyra mindre flerbostadshus.

ByggPartner med sina 440 medarbetare, som är ifrån Falun och startade upp 1992, kommer att vara totalentreprenör för projektet.

– Vi bygger i Sundborn för att utöka mixen av boendeformer och på så sätt möjliggöra att fler kan bo kvar i bygden med hyresrätt som alternativ. Detta med syfte att få bostadsmarknaden att röra på sig, att skapa så kallade flyttkedjor, vilket i sin tur kan gynna landsbygden. Det känns jätteroligt att tillsammans med ByggPartner äntligen få sätta spaden i marken och faktiskt börja bygga på landsbygden, något vi inte gjort på väldigt länge, säger Susanna Karlevill, Kopparstadens vd.

Planen är att det ska bli totalt 12 tvåor, 9 treor och 3 fyror med antingen uteplats eller balkong.

Lägenheter byggs i trä

I projektet följer Kopparstaden rekommendationerna om ”Strategi för hållbart byggande i Falun” och har valt att bygga i trä - från stomme till inredning. Detta för att minska klimatpåverkan av deras byggande och på så sätt bidra till ett mer hållbart samhälle.

– Planområdet gränsar till den äldre bebyggelsen i Sundborns by och de miljöer som Carl Larsson återgivit i sina målningar. Den arkitektoniska utformningen för nya bebyggelsen är därför viktig inom planområdet och styrs även i detaljplanen. Vi ser utmaningen med att bygga i trä som något positivt och hoppas kunna utforma något som harmoniserar med kulturarvet. Utformningen av ett nytt trivsamt kvarter i centrum med närhet till skola, service, kommunikation och affär är pågående, säger Kopparstadens byggprojektledare Matilda Öhagen.

Byggstart sker under våren 2021 och lägenheterna planeras stå klara för inflyttning sommaren 2022.

Sidan uppdaterad 2020-11-09