Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Hand som placerar grillspett på grill

Bjud på något gott från grillen - inte magsjuka

Sommarperioden är högsäsong för otäcka campylobacterinfektioner. En vanlig bov är kött och kyckling som blivit felaktigt tillagat. Här ger våra livsmedelsinspektörer tips om hur du undviker att bjuda på magsjuka från grillen.

De viktigaste tipsen för att undvika att bli magsjuk i samband med grillning kan sammanfattas i tre punkter:

  1. Använd kylväska!
  2. Grilla maten ordentligt!
  3. Tänk på handhygienen!

Ha koll på matens temperatur även före grillningen

Om du tar med maten som ska grillas ut och det tar tid innan grillningen startar måste den förvaras nedkyld. Använd en kylväska med så många kylklabbar som möjligt och se till att kylväskan har rätt temperatur innan du flyttar maten från kylskåpet. Titta på livsmedlet vilken temperatur som rekommenderas. Ett tips är att ha en termometer i väskan för att se.

Vid 72 grader har flesta bakterierna dött

Det kan vara svårt att med bara synen avgöra om det som ligger på grillen är helt färdiglagat. Särskilt köttfärs kan vara lite lurig eftersom färsen kan bli brun och se färdig ut innan den har blivit tillräckligt varm.

Oavsett vad man grillar så kan man bli sjuk om bakterier finns kvar i maten, men vid 72 grader har de vanligaste bakterierna dött.

Om du ska grilla kött som varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. Är köttet inte helt tinat så kan det vara färdiggrillat på utsidan men fortfarande vara halvrått inuti. Då finns det risk för att bakterier som kan göra oss sjuka överlever.

Se upp med använd marinad

När kött marineras kan bakterier från köttet överföras till marinaden. Det är därför inte lämpligt att pensla eller hälla på den tidigare använda marinaden på det färdiggrillade köttet.

Var noga med handhygienen

Något vi kanske lärt oss att tänka på i och med pandemin, men som ändå bör betonas, är vikten av att inte sprida bakterier vidare från våra händer.

Att använda tång och att vara noga med handhygienen är ett bra sätt att minska risken att få bakterier på maten.

Sidan uppdaterad 2023-07-10