Publicerad
Så gör du med ditt trädgårdsavfall
Här kommer lite tips från kommunen om trädgårdsavfall.
Spelar det roll var jag lägger trädgårdsavfallet?
Ja, det gör det! Det inte är tillåtet att lägga trädgårdsavfall utanför den egna tomten. Du får alltså inte dumpa ditt trädgårdsavfall i skogen, även om det kan kännas naturligt! Det är, liksom annan nedskräpning, ett brott enligt Miljöbalken.
Dessutom riskerar du att sprida invasiva främmande arter som jättebalsamin och parkslide, vilket du som fastighetsägare inte får göra. Det skapar också bra övervintringsplatser för den spanska skogssnigeln (mördarsnigel). Alla fastighetsägare är enligt lag skyldiga att bekämpa de invasiva arter som finns med i EU:s förteckning över invasiva främmande arter.
Så vad gör jag med mitt trädgårdsavfall?
Vill du inte kompostera ditt trädgårdsavfall på din tomt så kan du lämna det på kommunens återvinningscentral. Trädgårdsavfall ska i första hand komposteras eller lämnas till återvinningscentral.
Innehåller trädgårdsavfallet invasiva arter så ska det förpackas och transporteras i täta säckar för att hindra spridning av frön, växt- och rotdelar. Tänk på att det är under transporten och under hanteringen av växterna som risken för spridning är stor. På återvinningscentralen ska det slängas i en container för brännbart material – inte i facken för trädgårdsavfall!
Mindre mängder trädgårdsavfall från den egna trädgården kan enligt Falu kommuns nuvarande avfallsföreskrifter eldas, under förutsättning att eldningen inte orsakar olägenheter för närboende.
Vad du bör tänka på vid eldning av trädgårdsavfall Länk till annan webbplats.
Hämtningsservice
Med start vecka 14 kan du som är villaägare i Falu tätort eller bor i Grycksbo beställa hämtning av trädgårdsavfall från Falu Energi & Vatten. Du får då ett särskilt kärl för trädgårdsavfall som töms varannan vecka under perioden april–november.