Publicerad
Så ser du om vattnet är förorenat
Ser vattnet i ån eller sjön grumligare ut än vanligt?
Här kan du läsa om hur några olika utsläpp i vatten kan se ut för att kunna bedöma om missfärgningen är helt naturlig eller beror på en förorening.
Så här års får vi en del samtal från Falubor som vill rapportera om föroreningar i vattendrag och som sedan visat sig vara humus, det vill säga nedbrutna växt- och djurdelar, alltså något helt naturligt.
Vanligast den här tiden är observationer av vitt skum och oljeskimmer.
Vitt skum är ofta orsakat av humus vid vårfloden
Under våren händer det ofta att vårfloden drar med sig nedbrutna växt- och djurdelar från översta jordlagret ut i vattendrag där det har en förmåga att lätt bilda vitaktigt skum.
Utsläpp av urin, ensilage- eller gödsel kan också bilda skum men brukar då ofta avge en frän lukt.
Eftersom dagvatten från bebyggelse ofta leds till vattendrag kan vitt skum också komma från biltvätt på gator eller fasadtvätt i närheten.
Järnbakterier kan leda till oljeskimmer
Oljeskimmer i vatten kan bero på naturligt förekommande järnbakterier. Ofta är det kombinerat med förekomst av orangerött slam eller avlagringar. Oljeskimmer orsakat av järnbakterier är inte farligt.
För att se om det är olja eller naturligt förekommande järnbakterier tar du en pinne och rör försiktigt i oljeskimret. Om skimret krackelerar och bildar kantiga små öar som påminner om ’’isflak’’ är det orsakat av naturliga järnbakterier.
Är oljeskimret orsakat av olja, bensin eller diesel krackelerar det inte när du rör med pinnen utan simmar bara runt och det blir mjuka runda kanter på de små öarna.