Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Flicka i skolkostym tittar in i kameran. I bakgrunden, interiör från en skola, bakom flickan finns en trapp som leder uppåt. Bilden är i dålig kvalitet, kornig och sepiafärgad.

"School girl" - Nathalie Daoust. Bilden är beskuren.

Bilder från Nordkorea visas på Galleri Hörnan

Utställningen Korean Dreams undersöker meningen med själva fantasin. Den kanadensiska fotografen Nathalie Daoust har på nära håll upplevt hur ett helt lands verklighet kan manipuleras. Utställningen öppnar den fjärde oktober kl 17.00.

”Allt sedan mina första experiment med fotografering har jag fascinerats av mänskligt beteende och dess olika verkligheter, av den ständigt närvarande mänskliga längtan att leva i en drömvärld. Estetiken i mitt nya projekt fortsätter detta visuella sökande på gränsen mellan dröm och verklighet, även om den denna gång omfamnar ett helt lands verklighetsflykt och akten att förlora sig själv i den.

Mitt mål som konstnär är att utmana gränserna för fotokonsten genom experimentella metoder, nya uttrycksmedel och nya tekniker i mörkrummet.”

Nathalie Daoust, utbildad vid Cégep du Vieux i Montreal, kom i publikens blickfång för första gången 1999 med sin surrealistiska serie New York Hotel StoryHotellsaga från New York. Hon har sedan dess mottagit många utmärkelser och hennes arbeten har ställts ut och publicerats runt hela världen.

Daoust drivkraft är hennes behov av att förstå den mänskliga impulsen att konstruera erfarenheter som tillåter oss att leva, åtminstone för ögonblicket, i en uppdiktad värld. Hennes bilder är som portaler där betraktaren tillåts att se en skymt av en värld skild från verkligheten, en värld som fladdrar mellan barnslig förundran och perversion.

Korean Dreams undersöker meningen med själva fantasin. Under sin vistelse i Nordkorea upplevde hon själv på nära håll hur ett helt lands verklighet kan manipuleras; hennes fotografier fångar lagren av en påtvingad illusion, som upprätthålls av den nordkoreanska regeringsmakten.

Välkommen till vernissagen den 4 oktober kl 17.00 - 18.00. Galleri Hörnan ligger i anslutning till Falu stadsbiblioteks entré.

Sidan uppdaterad 2018-09-25