Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bilder som visar ritningar

Skiss från Falugruppen arkitektkontor

Kristinehallen kan byggas om till konserthus

Enligt ett arkitektförslag så kan Kristinehallen byggas om för cirka 110 miljoner kronor, och inrymma Musik i Dalarna och Dalasinfoniettan. Region Dalarnas Ulf Berg (M) och Mursal Isa (MP), är överens med Joakim Storck (C), att det här är det bästa alternativet.

– Vi har jobbat med det här under snart ett år och haft en löpande dialog med regionen och Musik i Dalarna, och nu har vi ett arkitektförslag som vi kan presentera. Vi får väldigt mycket konserthus för pengarna men det finns såklart de som har en högre ambitionsnivå, säger Joakim Storck (C) kommunstyrelsens ordförande.

Vad är Falu kommuns ambition med Kristinehallen?

– Alla partier är positiva till att vi bygger om Kristinehallen till ett konserthus, och en enig kommunstyrelse står bakom att vi skriver en avsiktsförklaring med regionen, säger Joakim Storck.

Falu kommun äger Kristinehallen och skulle enligt förslaget stå för kostnaden på cirka 110 miljoner kronor för utbyggnaden, som beräknas kunna stå klar år 2021. Det blir då ett renodlat konserthus där Musik i Dalarna skulle betala hyra.

– Falun har deklarerat att det är det här alternativet som står tillbuds och vi kan tyvärr inte vänta på andra alternativ som ligger kanske fem år framåt i tiden, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

Arkitektskiss på förslag till ombyggnad av Kristinehallen, exteriört.

Skiss från Falugruppen arkitektkontor

Arbetsmiljö och publik i fokus

I förslaget så är tanken att bygga ut Kristinehallen framför entrén, att ge de befintliga lokalerna en rejäl ansiktlyftning och anpassa dem till musikernas arbetsmiljö. Den nya delen skulle enligt förslaget rymma en stor foaje med balkong för totalt uppåt 400 personer. I våningarna ovanför planeras arbetsrum, replokaler med mera. I den gamla delen föreslås det bland annat att scenen byggs ut, att loger och lokalerna i källaren renoveras och att det nya konserthuset ska vara lätt, enkelt och tillgängligt för både musiker och publik.

– Det har tidigare inte varit ultimat för Dalasinfoniettan, men vi hoppas att det här är ett alternativ som kan bli bra. Det är viktigt att poängtera att Musik i Dalarna och Dalasinfoniettan tillhör hela länet och kommer att vara på andra platser, men de behöver en bra hemmahamn, säger Ulf Berg.

I april ska styrelsen för Musik i Dalarna rösta om förslaget.

Sidan uppdaterad 2019-10-02