Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Badbryggan

Den nya badbryggan vid Stångtjärnsbadet har vandaliserats.

Nya bryggan utsatt för vandalisering

Den nya badbryggan vid Stångtjärnsbadet har blivit utsatt för vandalisering. En stor del av bryggan är därför uppdragen på land.

Inför den här badsäsongen valde Falu kommun att investera i en ny badbrygga till badet i Stångtjärn.

Bryggan har legat i vattnet i tre veckor och har redan hunnit vandaliseras vid två tillfällen.

– Någon eller några har vid två tillfällen ryckt ur de sex rör som håller bryggan på plats. Rören är nertryckta cirka 1,5 meter i bottensanden, så det har behövts bra kraft för att få bort dem, säger parkingenjör Anna Rogström på trafik- och markavdelningen.

Vandaliseringen har gjort att den yttersta sektionen av bryggan nu har gått sönder. Något som gjort att kommunen fått dra upp den delen på stranden i avvaktan på att en bedömning görs av skadorna.

– Vi får se om det går att renovera bryggan eller inte. I semestertider kan det dessutom vara svårt att få tag i reservdelar i tid. Men innan den yttersta delen av bryggan är lagad, kan den inte heller användas, då måste den ligga kvar på land, säger Anna Rogström.

Blir en merkostnad för kommunen

Vandaliseringen medför givetvis en merkostnad för kommunen, men hur mycket går inte att säga i dagsläget.

– Det här känns så klart jättetråkigt. Vi har valt att investera i en ny brygga för att göra badet trevligare, men det är synd att man inte förstår konsekvenserna av sitt handlande, säger Anna Rogström.

Händelserna gör att kommunen kommer att låta sitt bevakningsföretag att hålla en närmare koll på vad som händer vid badplatsen i Stångtjärn.

–Samma förfarande har vi använt oss av vid Roxnäsbadet. Även det badet har varit utsatt för olika typer av vandalisering. Bland annat har någon försökt att tända eld på dasset och även på den intilliggande skogen, säger Anna Rogström.

Läs mer om de kommunala badplatserna

Sidan uppdaterad 2019-07-03