Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild över skidstadion.

Det finns i nuläget inte mycket snö att tillgå på Lugnet. Men kommande stortävlingar ska kunna genomföras.

Tufft snöläge på Lugnet - men tävlingar ska kunna köras

Mildvädret ställer till det för länets skidarrangörer. På Lugnet är snöläget prekärt, men stundande stortävlingar ska ändå kunna genomföras som läget är just nu.

– I natt regnade det och blåste hårt. Det absolut värsta scenariot man kan tänka sig. Vi befinner oss i ett jobbigt läge, och allt vi kan erbjuda just nu är en 2,5 kilometer lång slinga, säger Tomas Jons, kommunens fritidschef.

Två stortävlingar ska genomföras på Lugnet de kommande veckorna.

Om nio dagar är det nämligen dags för den nordiska juniorlandskampen och om 24 dagar ska Svenska skidspelen, ingående i världscupen, genomföras.

Falu kommun har ansvaret för att tillverka snö och tillhandahålla tävlingsbanor av yppersta världsklass.

– Men vi har inte vädret på vår sida för att kunna producera mera snö i nuläget. Tittar man på prognoserna, visar de att mildvädret kommer att hålla i sig i minst tio dagar till. Tiden börjar bli knapp, säger Tomas Jons.

17 snökanoner kan användas

Kommunen använder sig av 17 snökanoner för att göra snö till längdspåren. Men för att kunna producera snö av bra kvalitet krävs minusgrader.

– Den här säsongen har vi kört igång snökanonerna så fort det varit kallt, oftast några timmar på natten. Men det krävs ner mot -3 för att det ska bli några större mängder snö, och sett till prognoserna framåt handlar det mer om plusgrader än minusgrader, säger Tomas Jons.

Inne på backstadion ska underbacken i normalbacken prepareras och färdigställas inför den kommande helgens träningar och nästa veckas tävlingshelg.

Skidstadion är helt snölagd, sprintbanan likaså, och förutom det finns det alltså snö till en 2,5 kilometer lång slinga.

Slingan ska framförallt användas för distanstävlingar. Slingan är också en kortare del av sprintbanan.

– Det kommer också att bli en utmaning att få den aktuella slingan att hålla ihop under tävlingarna. Vi har haft som målsättning att skapa ytterligare en 2,5 kilometer lång slinga. Men för att få ihop tillräckligt med snö för det, krävs att vi kan köra kanonerna i sex dagar, säger Tomas Jons och fortsätter:

– Vi har hela tiden en nära dialog med arrangörerna för den nordiska juniorlandskampen och skidspelen om snöläget. Men just nu är det bara att hoppas på att kylan kommer tillbaka. Blidvädret gör läget bekymmersamt.

Sidan uppdaterad 2020-01-15