Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En logotype.

Dalarnas artistelit kör livestreamade konserter.

Dalarnas artistelit i streamade livekonserter

Nu är det klart att flera av Dalarnas främsta artister kommer att dyka upp i livesända konserter på nätet. Det hela sker under samlingsnamnet ”We have a Stream”.

Musikbranschen drabbas hårt av Coronavirusets framfart genom inställda konserter och evenemang.

Men samtidigt hittas nya vägar att nå ut till publiken, bland annat genom livesända konserter på nätet.

– Det är många musiker och artister som drabbas hårt när allting plötsligt rasar. Men musiken får inte tystna, artisterna måste fortsatt kunna nå sin publik. Att livestreama konserter är ett sätt, säger Per Staffas, kommunens evenemangsamordnare, som är projektledare för satsningen ”We have a Stream”.

Den stora scenen i Kulturhuset tio14 i Falun står tom, efter att evenemang efter evenemang har ställts in. Nu blir scenen istället huvudscenen för satsningen på livesända konserter med flera av Dalarnas främsta artister.

Stiko Per Larsson, Martin Riverfield and the wheels of fortune, P Floyd och Gaupa är artisterna som ställer sig på scenen.

Konserterna streamas gratis på dt.se

Det hela är ett samarbete mellan Falu kommun (Kulturhuset tio14), Scekab, Dalapop och Dalarnas Tidningar. Konserterna kommer att streamas gratis på dt.se.

– Dalapop och Scekab planerade att göra samma sak som jag börjat undersöka möjligheterna till att göra, så då slog vi oss samman. Dalapop jobbar väldigt tight med de flesta av Dalarnas artister och Scekab sitter på all teknik samt kunskapen för att mixa ljud, ljus och bild samt att få ut det streamade materialet. DT blev tillfrågade då de har en bra plattform att streama materialet på, och att folk har lätt att hitta dit, säger Per Staffas.

– När läget är som det är i musikbranschen så gäller det att hitta nya arenor och plattformar att nå ut med sin musik. Att vi då kan skapa just detta för artister i Dalarna känns bra och dessutom välbehövligt, säger Daniel Olsson på Dalapop.

– Vi ser detta samarbete som ett tillfälle att få användning av företagets resurser och utveckla nya möjligheter, samtidigt som vi hjälper artisterna att finnas kvar och kunna leva vidare, säger Magnus Eriksson på Scekab.

Swisha till artisterna

En tanke med We have a Stream är också att hjälpa artisterna med att få en liten inkomst. Ett swishnummer kommer därför att finnas med i rutan när man ser konserterna, där man frivilligt kan stödja artisterna med ett ekonomiskt bidrag.

– Vi hoppas självklart att det är många som vill stötta artisterna. Vi har sett exempel från liknande projekt runt om i Sverige att många är villiga att hjälpa till. Jag tror också att många som sitter hemma just nu, av olika skäl, saknar möjligheten att kunna gå och uppleva livemusik. Förhoppningsvis kan det här vara ett sätt att stilla hungern efter kultur tills vi har ett samhälle som återgått till något relativt normalt igen, säger Per Staffas.

Följande artister kommer att uppträda:

Tisdag 31/3, klockan 20.00: Stiko Per Larsson

Onsdag 1/4, klockan 20.00: Martin Riverfield and the wheels of fortune

Torsdag 2/4, klockan 20.00: P Floyd

Fredag 3/4, klockan 20.00: Gaupa

Mer info och länkar till konserterna hittar ni här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-03-26