Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Barn och vuxna inlinesåkare på skidstadion.

Dala Active Skaters har fått bra snurr på verksamheten i och med tillkomsten av asfaltbanan.

Asfaltbanan blev ett lyft för Dala Active Skaters

För Dala Active Skaters har den nya asfaltbanan på Lugnet blivit ett riktigt lyft. Klubben har fått en stor tillströmning av nya medlemmar och tredubblat antalet barn på träningarna.

– Asfaltbanan har redan betytt mycket för oss, och många vill vara på Lugnet och köra inlines. För oss är det rena drömmen att få träna på en riktig bana med bra förutsättningar, efter att tidigare varit hänvisade till olika parkeringsytor med vår verksamhet, säger Daniels Sven Olsson, klubbens barn- och ungdomsansvarige.

Den första etappen av asfaltbanan invigdes i mitten på maj, då hela stadion och en bit upp mot Sjulsarvsvägen asfalterades.

Inne på stadion finns också den 200 meter långa inlinesbanan, rundbana med målade banmarkeringar, belägen.

Det är här som medlemmarna i Dala Active Skaters har sin hemvist under sommarhalvåret.

– Vi har regelbundna träningar för både barn och vuxna, och intresset ökar hela tiden. Tillströmningen av nya medlemmar har varit stor och vi märker av ett fortsatt tryck, säger Daniels Sven Olsson.

Sommarskolan lockade rekordmånga

I somras anordnade klubben för fjärde året på raken en sommarskola på inlines för alla sommarlovslediga barn i åldern 7-15 år.

–Vi fick ett rejält uppsving i år. Totalt var det 90 barn som var med under de fyra dagarna skolan pågick. Under en av dagarna hade vi 34 barn här samtidigt och då var det verkligen full fart. Våra utlåningsskridskor räckte knappt till, säger Daniels Sven Olsson.

Just nu pågår färdigställandet av den andra etappen av asfaltbanan. Det är elljusspåret som har asfalteras, vilket gör att det kommer att bli åkning i terrängen för den som vill. Ny belysning ska också upp men i oktober ska allt vara klart.

–De barn som vi har i verksamheten kommer i första hand att vara knutna till inlinesbanan inne på stadion. Men för oss vuxna blir det en upplevelse att kunna utnyttja hela banan för träning. Tillkomsten av asfaltbanan är viktig på flera sätt, vi behöver inte längre vara ute i bil- och cykeltrafiken och riskera liv och lem, säger Daniels Sven Olsson.

SM-tävlingar kan bli verklighet - i framtiden

I framtiden kan det bli tal om att arrangera SM-tävlingar på inlines för ungdomar och seniorer på Lugnet. Det är bara Karlstad och Falun som har banor för detta i Sverige.

– Det är en klar möjlighet som jag ser det. Etableringen av banan har spritt sig i skridsko-Sverige vilket redan lett till att klubbar, som Hagaströms SK och Sundsvalls SK, haft och visat intresse av att ha läger på Lugnet, säger Daniels Sven Olsson.

Sidan uppdaterad 2020-09-14