Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Svartvit Vybild över Fisktorget på 40-talet

Fisktorget när det begav sig.

"Ett ögonblick av Falun" - ny utställning

Är du intresserad av att se hur platser i Falun såg ut förr i tiden och nu? Då ska du inte missa Studio Digitals utställning ”Ett ögonblick av Falun” i stadsbiblioteket – med start på måndag den 25 oktober.

Studio Digital är en verksamhet som riktar sig till personer med neuropsykiatriska svårigheter, för att ge en anpassad och meningsfull sysselsättning inom ramen för LSS.

I verksamheten arbetar deltagare och handledare sida vid sida, och tillsammans utför de sådana arbetsuppgifter som de flesta anser behöver göras, men som aldrig hinns med för att de har lägre prioritering.

En av dessa uppgifter är att digitalisera, det vill säga skanna in Falu kommuns fotosamling.

Det var under inskanningen av dessa bilder som idén föddes om ”Ett ögonblick av Falun”. Av alla tusentals bilder väljs ett fåtal bilder ut. Oftast har bilden av någon anledning fångat medarbetarens intresse.

Urvalet av bild styrs av flera orsaker

Ibland väljs bilden ut för att någon tycker om den. Vid andra tillfällen kan det finnas en personlig relation till bilden, eller också är det något i bilden som förbryllar. Vad är det som har hänt?

Efter att en bild valts ut startar det stora detektivarbetet med att försöka ta reda på så mycket det går om fotot. Vem har tagit bilden? Var är bilden tagen och när?

För att ta reda mer om de hus, personer och platser som syns på bilden, jagas det i både gamla bygglovshandlingar, telefonkataloger och dagstidningar. Även personer som sitter inne med specialkunskaper kontaktas, allt för att samla in så mycket fakta det bara går till de utvalda bilderna.

Processen fortsätter sedan med att göra om all fakta till en läsbar berättelse, lista ut varifrån fotot är taget och ge sig ut i Falun för att ta en bild på samma plats, för att visa hur det ser ut i nutid.

Alla bilder finns på Studions egen hemsida

Bilder och texter läggs sedan ihop och läggs ut på Studio Digitals hemsida som du hittar här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nu har också verksamheten gjort tavlor av de publicerade bilderna.

De kommer att ställas ut i ljushallen på stadsbiblioteket under perioden 25 oktober till 25 november. Allt för att allmänheten ska kunna ta del av dessa ögonblick av Falun även i fysisk form.

Vernissagen är nu måndag mellan klockan 16.00-18.00.

Välkomna!

Sidan uppdaterad 2021-10-22