Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Luciakör som sjunger.

Årets Luciamorgon i SVT sänds från Tällberg. Elever från både musikkonservatoriet och kulturskolan i Falun medverkar i programmet. Foto: Hilla Aspman/Warner, SVT

Faluelever med i SVT:s Luciamorgon

Årets Luciamorgon i SVT sänds i år från Tällberg. För Luciatåg och körsång svarar elever från Musikkonservatoriet i Falun samt en barnkör från Kulturskolan i Falun.

Luciamorgon i SVT har en lång tradition bakom sig och i år sänds alltså programmet från Tällberg, den lilla byn vid Siljans strand.

Musikkonservatoriets elever står för Luciatåg och körsång, men även Kulturskolans barnkör Kvinten medverkar i programmet.

Kulturskolan fick redan i augusti en förfrågan om barnkören ville vara med i SVT:S traditionella Luciamorgon.

Svaret blev ja och för Kulturskolans barnkör blev det att öva flitigt, innan det var dags för själva inspelningsdagen.

Hållit medverkandet hemligt

Sedan dess har barn och lärare haft fullt sjå med att hålla det hemligt. För barnen har det varit spännande att få vara med i en stor tv-produktion, och alla inblandade ser nu fram emot att få se programmet när det sänds på Luciadagen.

– Vi är så glada och hedrade att vi fick frågan att vara med, och vi är så stolta över våra fantastiska kulturskoleelever, säger Anna-Maria Nyström, musiklärare på Kulturskolan.

Medverkar i programmet gör även sångerskan Malin Foxdal och artisten Bjoern. Anders Nygårds spelar fiol, Bianca B Linderholm spelar cello och Mattias Perez spelar gitarr.

Övar också inför Luciakonserten i kyrkan

Kulturskolans elever övar också flitigt inför den årliga Luciakonserten i Kristine Kyrka.

I år har dessutom efterfrågan på Luciatåg varit överväldigande.

–Vi har fått emot 20 förfrågningar från olika arbetsplatser, som vill att våra elever kommer och lussar. Vi hinner inte med så många, utan har valt att prioriterade äldreboenden denna gång, säger Lena Karsikas på Kulturskolan.

Då sänds programmet

Här kan du se "Luciamorgon från Tällberg":

SVT Play och SVT2, måndag 13 december, klockan 07.00. (Reprisering i SVT2 klockan 18.30 och SVT24 klockan 20.00 på Luciakvällen).

Sidan uppdaterad 2021-12-06