Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En MTB-cyklist åker i grusad bana på Lugnet

Svenska cykelspelen i Falun och Borlänge är bara en månad bort. På Lugnet kommer en världscuptävling i sprint att avgöras.

Snart kommer världscupen till Falun

Om en månad är det dags för Svenska cykelspelen i Falun och Borlänge. Fredagen den 17 juni arrangeras världscuptävlingar i sprint (XCE) på Lugnet.

Cykelveckan, som går i båda städerna den 11–19 juni, är fylld med mängder av olika aktiviteter med cykling i fokus.

Veckan startar med Borlänge Tour, Sveriges äldsta etapplopp på mountainbike, och avslutas med tre tävlingsdagar på Lugnet i Falun, med bland annat en världscup i sprint (XCE) på fredagskvällen den 17 juni.

Under veckan anordnas även en mängd cykelaktiviteter. Förutom tävlingar, blir det öppna evenemang och prova på-aktiviteter.

Det anordnas ett gratis ungdomsläger med Svenska Cykelförbundet och CK Natèn från Säter som riktar sig till barn och ungdomar. Det blir även ett gratis kidsrace, med möjlighet att låna cykel om man inte har egen.

Lokala klubbar bakom evenemanget

Cykelklubbarna Borlänge CK och Falu CK står bakom evenemanget i samarbete med en flera andra föreningar och organisationer. Gratis inträde gäller till samtliga tävlingar för att alla ska ges en möjlighet att titta.

–Det finns tävlingsklasser för alla nivåer och prova på-aktiviteter. Borlänge Tour är ett etapplopp i XCO, som är den olympiska klassen där ett lopp tar cirka en timme. XCE är som skidornas sprint, där man kör fyra och fyra med eliminering i 2–3 minuter och där man som publik ser cyklisterna hela tiden, mycket fart och fläkt med både hopp och hinder. Veckan avslutas med två dagars XCO-lopp på Lugnet, säger Linda Tufvesson, projekledare för Svenska cykelspelen.

Sverige är världsledande i sprint, så publiken kan se fram emot att se kända cykelprofiler som Anton Olstam och Joel Burman och Ella Holmegård.

Cykelsporten betyder mycket

Linda undervisar och forskar till vardags om hållbar utveckling på Högskolan Dalarna, och intresset för dessa frågor tar hon med in i Svenska Cykelspelen.

– Cyklingen bidrar även till arbetskraft till kommunerna. Många väljer att flytta till regionen på grund av sitt intresse för idrott, friluftsliv och utomhusaktiviteter. Det här är Sveriges cykelmetropol, med en väl förankrad cykelkultur genom verksamheter som DSA, cykelgymnaiset och inte minst cykelklubbarna. Naturen erbjuder fantastiska förutsättningar för cykling här och kommunernas engagemang där man ser värdet av cykling som en bidragande faktor till arbetskraftsinvandring, integration och folkhälsa, säger Linda Tufvesson.

Program, Svenska cykelspelen 2022:

11-13 juni: Borlänge Tour, SWE cup, XCO

17 juni: UCI World Cup, XCE sprint, Falun.

18-19 juni: Lugnet XCO, SWE cup, Falun.

Här kan du läsa mer om cykelspelen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-05-17