Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på MTB-cykels däck.

Lugnet och Falun står som värd för tre tävlingar ingående i VM /JVM i mountainbikeorientering.

VM i mountainbikeorientering avgörs i Falun

För första gången avgörs VM och junior-VM i mountainbikeorientering i Sverige. Falun och Säter delar på mästerskapet. Tävlingarna pågår 15-20 juli.

Redan nu på fredag, den 15 juli, inleds VM-tävlingarna med medeldistansen som körs i terrängen kring Mora by, Säter. Även stafetten körs där.

På söndag, 17/7, flyttar så mästerskapet till Falun och Lugnet. Tävlingarna i långdistans, sprint och stafett kommer att avgöras i Lugnetterrängen.

Falun och Säter delar alltså på värdskapet och som arrangörer för VM-tävlingarna står Faluklubben OK Kåre och Säterbygdens OK.

Falun bjuder på tuffare banor

I Mora by kommer deltagarna att mestadels köra på fina sandstigar och på tallhed, medan det i Falun kommer att bjudas på en mer stening och kuperad terräng.

Det blir därmed banor med skilda kontraster som kommer att testa åkarnas kunnande och teknik fullt ut.

Inom mountainbikeorientering ska ett antal kontroller besökas med hjälp av karta och cykel. Mountainbikeorientering är fartfyllt och handlar mycket om att ta rätt vägval och att fatta snabba beslut. Kartan liknar den som används i vanlig orientering. Den största skillnaden är hur stigar och vägar redovisas.

VM-programmet

Fredag 15/7, 9.30: Medeldistans (Säter)
Terräng: Skogsmark, som till större delen utgörs av tallhed med grusvägar, vägar och stigar, i ett sammanhängande nät. Övervägande flack kupering med ett fåtal starkt kuperade sluttningar. Stigar med sandig botten förekommer samt några få med grövre sten. God sikt.

Lördag 16/7, 10.00: Stafett (Säter)
Terräng: Ett ganska platt område med några moderat kuperade sluttningar och dalar. Tallskogar med ett sammanhängande nät av stigar, vägar och grusvägar. Överlag god sikt men några områden med yngre skog där sikten är sämre.


Söndag 17/7, 9.00: Långdistans (Falun)
Terräng: Skogsmark som till större delen utgörs av tall- och granskog. Vägar, grusvägar och stigar i ett sammanhängande nät. Måttlig till stark kupering. Områden med väldigt tätt stignät, samt stigar med stenar och rötter, förekommer.

Tisdag 19/7, 10.00: Sprint (Falun)
Terräng: Mycket varierande med inslag av skog, park och stadsområden. Mestadels svag kupering. Vägar, grusvägar och stigar i ett sammanhängande nät.

Onsdag, 20/7, 10.00: Masstart (Falun)
Terräng: Skogsmark som till större delen utgörs av tall- och granskog, med inslag av kulturmark. Måttlig till stark kupering. Vägar, grusvägar och stigar i ett sammanhängande nät. Stigar med stenar och rötter förekommer.

Mer information om VM-tävlingarna hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-07-13