Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Tre personer som cyklar.

Foto: Per Leijström.

Se vackra Falun från sadeln på cykelleden Runn Runt

Sjönära landskap, öppna fält och skog. Om du tar dig en tur på landets första regionala cykelled Runn Runt så får du minst sagt uppleva skiftande miljöer.

Förra året öppnade cykelleden Runn Runt, en led som går genom varierande terräng kring sjöarna Runn, Ösjön och Vikasjön. Leden går mestadels på asfalt, med inslag av grusväg, och beroende på var du startar eller vilka sträckor du väljer, så blir rundan mellan 50 och 70 kilometer.

Två startpunkter

Leden går genom varierande terräng och skiftande miljöer så som sjönära landskap, bostadsområden, öppna fält och skog. Dessutom finns det under turen både caféer, badplatser och annat att se.

Runn Runt har två startpunkter där det finns informationstavlor som berättar om och visar leden. I Falun ligger den markerade starten vid Tisken och Tiskenbron alldeles bredvid centrum, men det finns skyltningar mot leden även från Falu resecentrum, Lugnet och Falu Gruva Länk till annan webbplats.. I Borlänge ligger startplatsen vid Resecentrum.

Karta och annan information hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klassificerad som regional cykelled

Leden är skyltad med röda skyltar som säger Runn Runt, och i och med att Runn Runt är en klassificerad och kvalitetssäkrad regional cykelled har den även fått ett lednummer – 200 – vilket också gör att den siffran står på skyltarna. För att klassificeras som regional cykelled krävs att ett antal kriterier är uppfyllda, exempelvis trafiksäkerhet, trafikmiljö, hur enkelt det är att ta sig till och från leden samt hur attraktiv miljön runtomkring upplevs.

Fyra givna stopp

Längs vägen finns fyra pärlor, extra värda ett stopp: Stabergs bergsmansgård, Vika, Torsång och Ornässtugan. Här finns informationstavlor som berättar om både leden och platsen du befinner dig på. Dessutom finns en karta som visar avstånden mellan de olika stoppen. På informationstavlorna finns också utmärkt var du kan bada samt var det finns rastplatser och toalettmöjligheter.

Läs mer om de fyra stoppen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-05-26