Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

hand som håller i kräfta

Gratis kräftfiske för barnfamiljer och unga 18-19 augusti

Fredagen den 18 augusti till lördagen den 19 augusti bjuder Falu kommun, Studiefrämjandet och Fiskevårdsområdet för norra Runn in till evenemanget ”Kräftnatta” vid Roxnäs udde i Runn. Arrangemanget genomförs utöver de tre nämnda aktörerna med stöd av Falu Energi och Vatten, Jaktia, Stora Enso skog och Fritid för unga.

– Idén till att göra det möjligt för Falu kommuns invånare att fiska kräftor väcktes av eldsjälen Anders Wiklund (M) under sommaren och har nu lett fram till att vi tagit ett politiskt beslut om genomförande. Arrangemanget genomförs tillsammans med både norra Runns fiskevårdsförening och Studiefrämjandet. Syftet är att bjuda kommunens barnfamiljer och unga på en riktigt trevlig och spännande kväll och vi hoppas att det blir många som kommer, säger Liza Lundberg (S) kommunstyrelsens ordförande.

Spännande att fiska kräftor

Arrangemanget ”Kräftnatta” kommer att genomföras vid området runt Roxnäs udde och omfattar den mark som Falu kommun har rådighet över.

– Det är lite jobb som ligger bakom men jag är jätteglad att vi nu fått till det. Att fiska kräftor är verkligen en del av den svenska kulturen. Idag är det inte lika vanligt att man varit med och fiskat kräftor och att då få möjliggöra för barn och unga i kommunen att få uppleva den spänning det innebär känns kanon. Jag hoppas och tror att det kommer bli en riktig höjdarkväll och något värt att minnas, fortsätter Anders Wiklund (M) ledamot i Mijö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Möjlighet att lära sig mer om kräftor

Arrangemanget är öppet för barnfamiljer och unga boende i Falu kommun och anmälan sker vi a Studiefrämjandets hemsida eller Facebook.

– Som studieförbund tycker vi det här är ett fantastiskt initiativ. Alla som anmäler ska samlas kl 17.00 vid Roxnäs udde för en genomgång av hur kräftfisket går till och vilka ordningsregler som gäller. Genomgången som kommer att hållas av Länsstyrelsen kommer att lära deltagarna om kräftans historia och anledningen till att vi nu fiskar signalkräftor i Runn och stora delar av Sverige, men man kommer även få lära sig om vilka kräftor som ska sparas och vilka som ska kastas tillbaka, säger Magnus verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet.

Möjlighet att låna utrustning

De som anmäler sig till Kräftnatta tar företrädesvis med sin egen utrustning men det kommer även finnas möjlighet att låna burar och även möjlighet till ”lån” av bete.

– Tack vare sponsring från FEV, Jaktia och Stora Enso skog så har vi möjlighet att låna ut kräftburar och bete till de som inte har egen utrustning. Det här gör ju att tröskeln till kräftfisket bli än lägre och vi möjliggör för än fler unga att prova på vilket känns jättebra. Övrig utrustning man behöver ta med sig är bra kläder, ficklampa och något att förvara sin fångst i avslutar Anders Wiklund.

Länk till arrangemanget:

Kräftnatta - fritt kräftfiske för barnfamiljer och ungdomar boende i Falun kommun (studieframjandet.se) Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2023-08-15