Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bildkollage med bilder från Faluns världsarv

Faluns världsarvsdagar med tema byggnadsvård

Nu har det blivit dags för Faluns världsarvsdagar. Tre intensiva dagar, 8-10 september, med inspiration, visningar och roliga aktiviteter i världsarvet är vad som väntar. Erika Åberg, känd från TV-programmet ”Det sitter i väggarna”, föreläser på lördagen.

– Årets tema är byggnadsvård. Jag tycker att vi fått ihop ett bra program, och det känns spännande att kunna lyfta fram världsarvet på detta sätt, säger Christina Staberg, världsarvssamordnare på Falu kommun.

Det här är andra gången som Faluns världsarvsdagar arrangeras. Evenemanget har tillkommit för att öka förståelsen och medvetenheten om alla fantastiska och unika miljöer som finns i världsarvet.

Vissa av aktiviteterna kräver en föranmälan, men de flesta av aktiviteterna är helt gratis.

Arkiven öppnas upp

Årets tema är som sagt byggnadsvård. Vad kan man då hitta om hus och byggnader i arkiven? Falu kommuns centralarkiv, Arkivcentrum Dalarna och Dalarnas Folkrörelsearkiv har spännande dokument och bilder sparade. På fredagen öppnas arkiven upp för allmänheten.

– Engagerade pedagoger och arkivarier kommer att visa och berätta om vilka skatter som gömmer sig i arkiven. På fredagen kommer det även att ske en visning av Dalasamlingen på stadsbiblioteket. Där finns mycket att läsa om gamla byggnader, säger Christina Staberg.

Populär föreläsning med Erika Åberg

Lördagen är världsarvsdagarnas huvudnummer. På gruvområdet bjuds det både på byggnadsvårdsmässa, föredrag med Erika Åberg och prisutdelningar.

– Erika föredrag utgår från hennes bok ”Det sitter i väggarna – Historien om ditt hus och hur du vårdar det”. Antalet platser är begränsade, och föredraget är i nuläget helt fullbokat, säger Christina Staberg.

Flera prisutdelningar

Landshövding Helena Höij kommer att agera prisutdelare, när Dalarnas byggnadsvårdspris ska delas ut och när Världsarvet Faluns vänförening utser Årets eldsjäl och Årets guldkorn i Världsarvet Falun.

– Med Dalarnas byggnadsvårdspris vill vi uppmärksamma byggnadsvårdare och deras insatser för att bevara, utveckla och använda byggnader så att de får fortsätta vara en del av vårt gemensamma kulturarv, säger Martin Jansson, vd Falu rödfärg.

– Vi uppmärksammar personer och organisationer som bidrar till att stärka Världsarvet Falun. En eldsjäl är någon eller några som på olika sätt lyfter vårt världsarv, och ett guldkorn är en plats som är speciellt värd att besöka, säger Lena Grönlund Myrberg, ordförande i Världsarvet Faluns vänförening.

Byggnadsvårdsmässa på gruvområdet

Under eftermiddagen är Byggnadsvårdsmässan på gruvområdet öppen. Det blir bland annat visning av Falu rödfärg och där olika utställare demonstrerar timring, trähantverk, björkådring och renovering av gamla fönster.

Svenska byggnadsvårdsföreningen och Falu kommun kommer att lämna rådgivning i byggnadsvård.

"Öppet hus" i världarvet på söndagen

Världsarvsdagarna avslutas på söndagen, då det kommer att bli guidade visningar och ”öppet hus” runt om i världsarvet.

Både kända och mindre kända besökta byggnader öppnar sina portar för en intresserad allmänhet. Allt från pampiga Villa Bergalid och Stabergs bergsmansgård till en riktig gruvarbetarstuga i Gamla Herrgården – och mycket däremellan.

– Klart sevärt, det kan jag lova, slutar Christina Staberg.

Sidan uppdaterad 2023-09-11