Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Flera barn som åker skridskor

Flera av islekbanorna spolade – välkommen att åka!

Nu är sju av kommunens islekbanor spolade och redo för att ta emot dig som vill åka skridskor. Det gäller islekbanorna vid Nybroparken, Linnévägen, Stenslund, Galgberget, Övre Norslund, Typografvägen och Hosjöstrand.

Islekbanorna består av naturis och är alltså inte konstfrusna. Det är därför först när marken är tjälad och det har blivit stabilt vinterväder med minusgrader ute som uppspolningen kan starta. För att få åkbara banor så tidigt som möjligt på säsongen delar vi ibland in uppspolningen i ett par etapper.

Det finns ett 20-tal islekbanor i Falu kommun och de som är färdiga just nu är alltså islekbanorna vid Nybroparken, Linnévägen, Stenslund (Ekpersvägen), Galgberget (Zinkstigen), Övre Norslund, Typografvägen och Hosjöstrand.

Anledningen till att alla islekbanor inte spolas samtidigt är att budgeten är begränsad. De islekbanor som spolas först är de där det bor flest barn. Resterande islekbanor planeras att spolas under jullovet om vädret tillåter.

Fyra centimeter tjock is innan den är åkbar

Det tar ungefär en till två veckor innan islekbanorna har fått en grundis som håller för aktiviteter. Under denna tid är banorna inte åkbara, då ytan kan vara både stenig och ojämn.

Det är först när isen har blivit tillräckligt tjock, cirka fyra centimeter, som du kan börja använda islekbanorna. I samband med att vi är färdiga med uppspolningen sätter vi ut målburar och bänkar.

Vi uppmanar alla att visa hänsyn och iaktta stor försiktighet när maskinföraren utför arbete på och i anslutning till islekbanorna. Det är inte tillåtet att vistas på banorna eller i närheten av arbetsfordonens tillfartsvägar när arbete pågår. Maskinföraren har fått instruktioner att genast avbryta sitt arbete om detta inte respekteras.

Tänk även på att spolning av islekbanor på egen hand inte är tillåten.

Mer om kommunens islekbanor och hur de sköts hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-12-11