Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

En kvinna står och sjunger på en scen inför en stor publik.

Så här såg det ut när Tone Sekelius gästade Åfesten 2023.

Ambitionen är att stadsfesterna ska leva vidare

Falu kommun arrangerar två stadsfester - Åfesten och Granny Goes Street – varje år. Ambitionen är att det fortsatt ska vara på det viset.

– Jag ser personligen positivt på att vi behåller två stadsfester. Vi vet att Faluborna uppskattar evenemangen, inte minst för att det är gratis entré, men de är också viktiga för Faluns stadskärna. Viljeinriktningen är därför att ha båda evenemangen kvar. Förhoppningen är att vi ska kunna fatta ett beslut i frågan vid nämndens sammanträde i februari, säger Fredrik Persson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Vid nämndens senaste sammanträde fick ledamöterna information från förvaltningen om den ekonomiska utmaning som stadsfesterna står inför. De kommunala evenemangen drivs utan vinstsyfte och utan entré.

Utifrån 2023 års kostnader beräknas de två stadsfesterna kosta 1 650 000 kronor att genomföra 2024. Runt 525 000 kronor saknas i detaljbudgeten för stadsfesternas genomförande.

– Det finns ekonomiska saker att lösa. Jag har en förhoppning om att kunna få loss 300 000 kronor från evenemangsrådet, och sedan måste kostnadssidan och ambitionsnivån för de båda evenemangen också ses över, säger Fredrik Persson.

Detaljplan Västermalm 2 - datacenter

Ett förslag till ny detaljplan har utarbetats för att möjliggöra verksamhetsetablering på Västermalm 2 i Falun.

Detaljplanen innebär att tre datacenter kan byggas i nordöstra delen av Ingarvets industriområde. Den nya detaljplanen möjliggör för byggnader som är 15 meter höga och till ytan stora.

Kultur och fritidsnämnden beslutade om följande synpunkter på detaljplanen:

  • Utformningsbestämmelserna för tillkommande byggnader, som reglerar tak- och fasadmaterial samt kulör, medför att byggnaderna får en dämpad framtoning, vilket är positivt ur ett kulturhistoriskt perspektiv.
  • Detaljplanen följer inte planeringsinriktningen i den fördjupade översiktsplanen för Falu tätort och området runt Varpan avseende hänsyn till kulturmiljön genom att tillåta storskalig etablering.

Debatt om beslutspunkter kring detaljplan i Vika

Ett förslag till detaljplan har utarbetats för att möjliggöra ett nytt bostadsområde med 16 friliggande villor på Näset i Vika.

Under sammanträdet lyfte nämndordförande Fredrik Persson (S) tillsammans med den övriga majoriteten fram vilka punkter som från kultur- och fritidsnämndens sida skulle beaktas i planprogrammet.

Punkter som skiljde sig från förvaltningens förslag till beslut.

Så här ser de beslutade punkterna ut:

  • Tomterna bör göras tillräckligt stora för att bebyggelsen ska kunna placeras luftigt och i en organisk struktur, där cirka 2 000 kvadratmeter skulle kunna vara en riktlinje för det fortsatta planarbetet.
  • Bebyggelsen bör få en gestaltning i enlighet med planprogrammets uttryck. Eftersom omgivande bebyggelse främst är uppförd i en våning kan byggnader i två fulla våningar bli för högt på denna plats.
  • Tomternas storlek har bibehållits på 1500 kvm och man har ökat antalet möjliga tomter från 10-15 i detaljplaneprogrammet till 16 möjliga tomter i detaljplanen. Ett alltför tätbebyggt område minskar känslan av landsbygdskaraktär med successiv framväxt av nya etableringar, till känslan av en villaområdeskaraktär främmande för kulturlandskapet.
  • Bebyggelsens utformning regleras genom utformningsbestämmelser som går i linje med planprogrammets förslag. Dock är det tillåtna byggandshöjden fortfarande 2 fulla våningar, vilket ur kulturhistoriskt perspektiv avviker från bebyggelsehöjderna i omgivningen.

Centerpartiet valde att reservera sig mot beslutet och pekade på ”Att som styrande majoritet ändra förslag till beslut på sittande möte där man själv satt agendan är märkligt. I det här fallet är den befintliga tjänsteskrivelsen bättre och vi vill därför bifalla det ursprungliga förslaget.”

Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna valde att ställa sig bakom Centerpartiets reservation.

Vänsterpartiet reserverade sig med egen anteckning: ”V ser ingen anledning att ifrågasätta förvaltningens förslag till beslut. Vi finner det välskrivet och väl underbyggt.”

Sidan uppdaterad 2024-01-22