Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Vuxenutbildningen föreläste på SKR:s skolriksdag

Falu kommuns arbetssätt ger eko i ett Sverige där företagare söker arbetskraft. Med fokus på jobb och individ skräddarsys utbildningar direkt för arbetsmarknaden. Samtidigt som man lär sig språk och SFI, praktiserar man direkt ute på arbetsplatserna och utbildas inom valda yrken.

Falu kommun har nyligen varit till Sveriges kommuner och regioner, SKR och föreläst på skolriksdagen om det här arbetssättet.

– Det var jätteroligt och uppskattat av publiken. Vi berättade om hur vi i Falun bygger utbildningskedjor och har en röd tråd mot yrket från första dagen, säger Sofie Viklund, enhetschef vuxenutbildningen i Falu kommun.

Behovsanpassad utbildning

Vuxenutbildningen i Falu kommun jobbar med kompetensförsörjningsfokus. Falun kan inte vänta med att förse företagarna med arbetskraft, företagen etablerar sig där arbetskraften finns.

– Så som arbetsmarknaden och kompetensbehovet hos företagen ser ut idag kan vi inte ligga på latsidan från kommunens sida och tro att företagarna eller andra ska göra jobbet. Varenda människa som är arbetslös idag behövs. Genom att vi tror på dem och lyfter fram deras styrkor så lyckas vi, säger Sofie Viklund.

Genom uppsökande verksamheten Handslaget letar vuxenutbildningen rätt på arbetskraften.

– Vuxenutbildningen arbetar på en ny arena idag. Vi väntar inte på att de ska komma till oss.

Tre fokusområden

Arbetssättet rymmer tre fokusområden, Göra, Tro och Våga.

  • Göra, här analyserar vi vilka personer som finns i arbetskraftsreserven, och matchar det mot behovet som arbetsmarknaden har.
  • Tro, Vi tror på individerna och att de kommer att lyckas.
  • Våga, Vi vågar prova, vågar gå dit ingen annan gått tidigare och vi vågar vara stolta. Genom att skapa utbildningskedjor och genom att få vuxenutbildningen att direkt leda till arbete.

Vuxenutbildningen har skapat ett tydligt uppdrag kopplat till kompetensförsörjningen.

Kommuner besöker Falun för att lära

Arbetssättet i Falun har skapat eko runt om i Sverige, och efter SKR-föreläsningen står nu flera andra kommuner på kö för att få komma på besök och ta del av receptet.

– Vi är här för att lyckas. Lyckas vi så är vi en del av att få regionen att leva, säger Sofie Viklund.

Olika instanser inom Falu kommun jobbar aktivt tillsammans med arbetsförmedlingen och näringslivet med arbetssätt som Handslaget, Jobbmatchning Falun och Jobbspår. Det handlar om tidiga individuella insatser. Att se individen och fastställa just den individens behov av kompetens.

Fotnot: Bilden är från när SKR besökte Falu kommun tidigare i våras för att ta del av vuxenutbildningens arbetssätt.

Sidan uppdaterad 2020-01-20