Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En massa folk på stan, skolavslutning, taxibilar

Företagare upplever det lättare att hitta relevant kompetens

I Svenskt Näringslivs företagarenkät har Falu kommun i år ökat totalrankingen med 15 placeringar. I enkätfrågorna tycker företagarna att det nu är lättare att hitta arbetskraft med relevant kompetens. De upplever också att kommunen konkurrerar mer med näringslivet.

I enkätundersökningen som bygger på företagares upplevda syn på olika frågor har Faluns totalranking ökat något, från plats 200 i fjol till plats 185 i år, bland Sveriges 290 kommuner.

I svaren till enkätfrågorna så bjuder undersökningen på både positiva och negativa siffror mot förra året. På plussidan: ”Tillgång till kompetens” +143 placeringar, ”vägnät, tåg- och flyg” +42 placeringar, "allmänhetens attityder till företagande” +38 placeringar. På minussidan: ”Konkurrens från kommunen” -47 placeringar, ”medias attityder till företagande -32 placeringar och ”tjänstemäns attityder till företagande” -18 placeringar.

– Jag tycker det är ett steg i rätt riktning för Falun. Det är glädjande och ger energi att fortsätta arbeta för ett ännu bättre företagsklimat. Arbetet i Jobbmatchning Falun har varit lyckosamt där vi jobbat kommunövergripande med matchning av kompetens tillsammans med näringslivet. Det är möjligt att arbetet i Jobbmatchning Falun varit en bidragande faktor till att vi stigit så mycket vad gäller frågan om hur företagare upplever tillgången till kompetens, säger Linda Wallin, näringslivschef.

Svenskt Näringslivs årliga företagarenkät är en viktig indikator för kommunen

Kommunalrådet Mats Dahlberg (M) tycker företagarenkäten är bra, och vill att fler företagare hör av sig med synpunkter till kommunen.

– Vi tittar på trender och den här undersökningen ger en fingervisning hur företagen upplever kontakten med kommunen. Det är också viktigt att jag som kommunalråd löpande får synpunkter, både positiva och negativa direkt från företagarna, så att vi kan agera. Vi finns till för Faluborna och inte minst företagarna och vi ska vara en möjliggörare i deras utveckling, säger Mats Dahlberg.

Läs mer om enkäten och kommunrankingen 2019 för Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunen hjälper företagare med kompetens i Jobbmatchning Falun Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2019-09-25