Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Två poliser håller föredrag för butiksägare. I bakgrunden syns en bild med texten Trygg i butik.

Trygg i butik - en metod för att förebygga stölder i butiker

Polisen informerade Handlarrådet i Falun om åtgärder för att skapa trygghet i butiker, och utbildning för personal för att minska risken för stölder.

– I Faluns EST - Effektiv Samordning för Trygghet - tittar vi gemensamt på vilka områden vi behöver arbeta med för att öka tryggheten och minska brotten. Som en del i att öka tryggheten i butiker för personer som arbetar där och deras kunder samt för att minska kostnaderna som stölder innebär, så hölls en första information om Trygg i butik, säger Ulrika Gustafsson Lindberg, kommunens BRÅ-samordnare/ANDTS-strateg.

Att minska risken för brott

Trygg i butik handlar om att öka kunskapen om vad som gör ett brott begås samt vad som kan minska risken. Det handlar också om att medarbetare i butikerna ska få träna och förbereda sig inför situationer där man misstänker att någon planerar för, eller genomför en butiksstöld.

Handlarrådet fick också information om hur man som personal genom att bete sig på ett kontaktskapande sätt kan minska risken för stöld, och att det är mycket mer effektivt med uniformerade väktare än civila väktare.

Polisen informerade dessutom om varför det är viktigt att gripa unga under 18 år för att minska risken för en kriminell karriär. Att man efter gripandet ringer 112 och inte 114 14. Att det alltid är 112 som gäller vid pågående brott och hur man påkallar hjälp av kollega i butiken, alternativt i grannbutiken.

Polisanmäl även om stöldgodset kommer tillbaka

Om det är äldre som ertappas och man identifierat och fått tillbaka stöldgodset så ska man ändå polisanmäla så att det syns i statistiken vilka butiker/platser som utsätts mer ofta. Polisanmälan kan då göras via webbanmälan på Anmälan för butikspersonal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vill du som butiksägare veta mer om Trygg i butik?

Faluns kommunpolis Marcus Tengvall kan utbilda i Trygg i butik. Du når Marcus via telefon 114 14.

Du hittar också mer information på polisens webb: https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/brottsforebyggande-arbete/trygg-i-butik/ Länk till annan webbplats.


Ordförklaringar

BRÅ= Brottsförebyggande rådet.

ANDTS = Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel.

Sidan uppdaterad 2021-10-24